Yayım Tarihi: 5 Ağustos 2023


1- Yabancı Şirketler Türkiye’de Şube Açabilir

Yurt dışında bulunan yabancı bir şirketin Türkiye’de ticari faaliyet göstermesinin yöntemlerinden biri de Türkiye’de şube açılmasıdır.

Bu yöntemde Türkiye’de bir limited veya anonim şirket kurulmaz. Yabancı uyruklu şirketin Türkiye’de şubesi açılır.

2- Yabancı Şirket İçin Potansiyel Vergi Numarası Alınır

Kuruluş başvuru evrakına, yurt dışındaki merkez için Türkiye’deki vergi dairesinden alınmış potansiyel vergi numarasını gösteren ekran çıktısı eklenmelidir. Kurulacak şube için ayrı potansiyel vergi numarası ibraz edilmesine gerek bulunmamaktadır.

3- Kuruluş Başvurusunu İmza Yetkilisi Kişi İmzalar

Şube kuruluş başvurusuna ilişkin dilekçe şubenin imza yetkilisi tarafından imzalanır. Dilekçe vekâleten de imzalanabilir.

4- Gereken Bilgiler Açık Bir Şekilde Yazılır

Şubenin unvanı, sermayesi, merkezi, açılış tarihi ve bu tarihteki gerçek faaliyetinin konusu NACE koduyla birlikte açıkça gösterilmelidir ve bu bilgilerin doğru olduğu aksinin tespit edilmesi durumunda sorumluluğun dilekçeyi imzalayan kişi ya da kişilere ait olduğu yazılır.

5- Yabancı Ülkedeki Merkez Şirket Karar Almalıdır

Yurt dışındaki merkezin yetkili organının Türkiye’de şube açma ve şubeye Türkiye’de yerleşik tam yetkili temsilci atanmasına ilişkin karar alınmalıdır. Yurt dışındaki şirketin şube açma kararında, Türkiye’deki şubeyi temsil edecek kişi veya kişiler ile bunlara verilen yetkininin şubeyi tam/her hususta temsile yetki olduğu  belirtilmemiş ise bu konulara ilişkin düzenlenen vekâletnamenin eklenmesi gerekir.

Ticari işletmenin merkezinin bulunduğu kaynak ülke hukukunun, şube açacak işletme için tescilde aradığı şartların yerine getirildiğini ve şubenin tescili için ibrazı gerekli olan belgeleri gösteren yetkili makamdan alınmış yazı olmalıdır.

Merkezin bulunduğu ülkede şubenin tescili için ibrazı gereken belgeler hazırlanmalıdır.

Merkez işletmenin güncel sicil kayıtlarını içeren belgenin ve şirketlerde şirket sözleşmesinin onaylı birer örneği de hazırlanmalıdır.

6- Yabancı Ülkedeki Merkez Şirketin Ana Bilgilerinin Yer Aldığı Belge Sunulmalıdır

Şube açacak merkezin unvanı, türü, işletme konusu, sermayesinin türü ve tutarı, kuruluş tarihi, sicil numarası, tabi olduğu hukuk, Avrupa Birliği üyesi olup olmadığı, internet sitesi; şubenin unvanı ve şubeye ayrılmış sermaye tutarı, şubeyi tam yetkili olarak temsil edecek kişi veya kişilerin adı ve soyadı, kimlik numarası, yerleşim yeri ile şubenin adresini içeren merkezin yetkilileri tarafından imzalanmış beyannamenin aslı şubeye kuruluş sırasında Türkiye’deki sicil müdürlüğüne ibraz edilmelidir.

Şubenin faaliyet konusu ve açılma izni bakanlıklar veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şubeler için bu izin veya uygun görüş yazısının kuruluş öncesi alınması gerekir.

7- Şube Müdürü Yabancı Uyruklu Olabilir

Şubeyi temsil edecek kişi veya kişilerin yabancı uyruklu olması hâlinde pasaportlarının Türkçe’ye tercümesi ve  noterden tasdiklenmesi gerekir.

Türkiye’deki şubeyi temsil edecek (imza yetkilisi olacak) kişi veya kişilerin imza beyannameleri de hazırlanması gereken belgelerdendir.

8- Yurt Dışından Hazırlanan Belgeler Yurt Dışından Onaylı Gelmelidir.

Yurt dışındaki merkez tarafından hazırlanan belgeler apostil edilmeli veya Türk konsolosluğundan onaylanmalıdır.

9- Unvan Kurallara Uygun Olarak Belirlenmelidir.

Yabancı firmaların Türkiye’ de açılacak ilk şubelerinin unvanı aşağıdaki şekilde olacaktır;

“Merkez unvanı + merkezin bulunduğu ülke + İstanbul Merkez Şubesi” şeklinde belirlenmelidir.

Örnek: X Company GMBH Merkezi Almanya İstanbul Merkez Şubesi

Merkez şubenin açılışından sonra açılan diğer şube unvanlarında “Merkez” kelimesine yer verilmeyecektir.

10- Tecil, İlanı Vergi Dairesi ve SGK Kayıtları Yapılmalıdır. 

Şubeler kurulacağı ilin ticaret sicil müdürlüğünde tescil edildikten ve ticaret odasında veya sanayi odasına kayıt olduktan sonra, vergi dairesi açılışı yapılır. Ardından SGK, İŞKUR, Belediye ve diğer kurumlar nezdinde açılış işlemleri yapılır.

11- Şubeler Ticari Faaliyet Gösterebilir

Türkiye’deki şube ticari faaliyet gösterebilir. Fatura düzenleyebilir. Mal ve hizmet alıp satabilir. Türkiye’deki şirketler gibi gelir, gider bildirimlerini aynı şekilde yapar. vergi ve sosyal güvenlik beyanname ve bildirimlerini vergi dairesi ve sosyal güvenlik kurumlarına verir. İşçi çalıştırabilir. vergi ve SGK oranları normal şirketlerle aynıdır.

 

Yabancı şirketin Türkiye’de Şubesinin Kurulması ile ilgili bilgi için info@karenaudit.com adresinden bize yazabilirsiniz.

 


Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.