Yayım Tarihi: 1 Ağustos 2023
Türkiye’de şirket kurmak için gereken bilgileri ve belgeleri hazırlamak yeterlidir. Belge ve bilgilerin tamamlanmasının ardından ticaret sicil müdürlüğü, ticaret odası, noter, vergi dairesi ve sosyal güvenlik kurumlarına kayıt işlemlerine geçilir. Kuruluş işlemlerinin tamamı yaklaşık 5 iş günü içinde tamamlanmaktadır.
-Şirketin kuruluşu için gereken bilgiler;
Unvan
Ortaklar
Faaliyet Konuları
Sermaye Tutarı
Adres
Ortakların Hisse Oranları
Şirketin İmza Yetkilisi
-Şirketin kuruluşu için gereken belgeler
Ortakların İkamet Adresleri
Ortaklara Ait Vesikalık/Biyometrik Fotoğraf
Ortakların Nüfus Cüzdanı Fotokopileri
İş yeri Kira Kontratı
Kuruluş İçin Vekaletname
Şirketin kuruluşu sonrası noterden imza sirküleri alınmakta ve diğer kuruluş belgeleri şirket ortaklarına ve imza yetkilisine teslim edilmektedir. Bu aşamada şirket müdürü veya imza yetkili yönetim kurulu üyesi/üyeleri banka hesabı açılması aşamasına geçmektedir. Şirketin birden fazla bana hesabı olabilir. Vergi ödemeleri için kamu bankalarından birine banka hesabı açılması gerekmektedir. Özel bankalardan bir veya bir kaçına da banka hesabı açılabilir.
Şirketin açılış başvurusu aşamalarından biri olan vergi dairesi başvurusu sonrası, iş yerinin bulunduğu adrese vergi dairesi yoklama memuru tarafından ziyaret gerçekleştirilir ve açılış yoklama fişi tutulur. Ardınan vergi dairesi sicil kaydı aktif hale gelir.
Şirket kuruluş/açılış işlemleri genelde mali müşavirler ve mali müşavirlik firmaları tarafından yapılmaktadır.
Şirketin kuruluşu aşamasında yasal defterleri ticaret sicil müdürlüğü tarafından verilmektedir. İsteyenler eş zamanlı olarak e-Deftere geçiş talebi oluşturabilir. e-Deftere geçiş yapanlar; yevmiye defteri ve kebir defterini kapat ortamında tutmazlar. Ortaklar Pay, Genel Kurulu Toplantı ve Müzakere Defteri, Yönetim Kurulu Karar Defteri (YKKD), Müdürler Kurulu Karar Defteri (MKKD) Kağıthane ortamında tutulur.
İşin başlangıcında zorunluluk kapsamına girilmese de e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye uygulamalarını edinmek işlemlerin kolaylaştırılması açısından tercih edilebilir. Bu amaçla TÜBİTAK’tan mali mühür alınmalı ve ardından GİB üzerinden aktivasyon işlemi yapılmalıdır. Kayıt işlemleri tamamlandığında artık şirketler elektronik fatura düzenleyebilir.
Yabancı ortaklı şirketler için yukarıdaki bilgi ve belgelerin yanında ek bilgi ve belgeler de gerekmektedir.