Yayım Tarihi: 8 Ağustos 2023
Türkiye’de kurulacak limited veya anonim şirketin tüm ortakları yabancı uyruklu olabilir.
Hem limited şirket hem de anonim şirket için bir ortak yeterlidir. İstenirse daha fazla ortak da olabilir.
Limited şirketlerde ortak sayısının sınırı 50 kişidir.
Anonim şirketlerde ortak sayısında sınır yoktur.
Türkiye’de şirket kurmak isteyen yabancı uyruklu ülke vatandaşları yani gerçek kişiler pasaport ile birlikte bazı temel belgeler ve bilgileri hazırlayıp şirket ortağı olabilir. Yabancı şirketlerde Türkiye’de kurulacak veya kurulmuş olan şirketin ortağı (hissedarı) olabilir.
Yabancı bir tüzel kişi bir başka deyişle yurt dışında kurulu olan bir limited veya anonim şirket Türkiye’de kurulacak veya kurulmuş limited veya anonim şirketin ortağı (hissedarı) olabilir. Şirket hisselerinin tamamına tek başına sahip olabilir.
Yabancı bir şirletin Türkiye’de kurulacak veya kurulmuş olan bir şirkete müdür veya yönetim kurulu olması da mümkündür. Bu durumda yabacı tüzel kişi adına Türkiye’de imza atacak bir gerçek iki ataması yapılmalıdır. Tüzel kişi imza yetkilisinin adına imza atacak gerçek kişi terk uyruklu veya yabancı uyruklu olabilir. Yabancı uyruklu temsilcinin Türkiye’de bulunması halinde oturma izni ve çalışma izni alması gerekir. Türkiye’de ikamet etmiyorsa oturma ve çalışma iznine gerek yoktur.
Şirketin imza yetkili müdürü veya yönetim kurulu üyesinin imza yetkileri sınırsız olabilir veya sınırlandırılabilir. Limited şirketlerde müdürler süresiz olarak veya belli bir süre için seçilebilir. Anonim şirketlerdeki ima ayetkili yönetim kurulu üyeler en çok 3 yıl için seçilebilir. 3 yılın bitiminde aynı kişiler tekrar seçilebilir. 3 yıl için seçilen yönetim kurulu üyesi süre bitiminden önce görevden alınabilir.
Türkiye de kurulacak şirketin ortakları arasında hem yabancı veya Türk gerçek kişi ve tüzel kişiler olabilir. Bir başka deyişle yukarıda anlatılan ortaklar karma bir şekilde de Türkiye’deki şirketin ortakları olabilir.
Yurt dışındaki yabancı bir şirketin Türkiye’deki şirkete ortak olması için yurt dışındaki şirketin sicil kayıtlarını gösterir belgeler ve kuruluş için vekaletnamenin hazırlanması gerekir. Ardından Türkiye’deki kuruluş işlemlerine geçilir. Yabancı ortaklı şirketlerin Türkiye’deki kuruluş işlemleri yaklaşık 5-7 iş günü arasında sürmektedir. Maliyeti ise yabancı ortakların gerçek kişi mi tüzel kişi mi, ortak sayısı, sunacağı belgelerdeki dil, sayfa sayısı, kelime sayısı ile Türkiye’deki şirketin türü, imza yetkilileri, sermayesi unsurlara göre farklılık göstermektedir. Bir çok kritere göre değişiklik gösteren kuruluş maliyeti 1.500 USD ila 3.000 USD arasında değişebilmektedir.
Bilgi için info@karenaudit.com
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.