Yayım Tarihi: 7 Ağustos 2023
Merkezi Türkiye dışında yabancı bir ülkede bulunan bir şirketin Türkiye’de irtibat bürosu açması mümkündür.
Türkiye’de kurulacak irtibat büroları yabancı şirketin Türkiye’deki temsilcisi statüsündedir.
İrtibat büroları ticaret yapamazlar. Mal teslimi veya hizmet ifası için herhangi bir satış faturası düzenleyemezler.
Türkiye’deki irtibat bürosunun imza yetkili bir müdürü olması gerekir. İmza yetkilisi T.C. vatandaşı veya yabancı uyruklu bir kişi olabilir. Ancak yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de bir ikametinin olması ve oturma izni olması gerekir.
Türkiye’deki irtibat büroları kazanç elde edemeyecekleri için herhangi bir kazanç vergisi de ödemezler.
Türkiye’deki irtibat bürolarında çalışan istihdam edilebilir (işçi çalıştırılabilir). Bu kişilerin ücretleri (maaşları) yurt dışındaki merkez şirketten döviz olarak ödenirse gelir vergisi kesintisi yapılmaz. Bu çalışanlar için SGK primi ve işsizlik sigortası primi ödenir. İrtibat bürosunda her 5 Türk vatandaşına karşılık bir yabancı uyruklu kişi istihdam edilebilir. Yabancı uyruklu istihdamı için çalışma izni için gereken diğer şartların da sağlanması gerekir. Türkiye’deki irtibat bürolarında çalışan Türk vatandaşları ücretlerini yurt dışındaki ana şirketten ve döviz olarak alıyorlarsa bordrolarından gelir vergisi kesintisi yapılmadığı gibi tutarı ne olursa olsun yıllık gelir vergisinden de istisnadır. Ücret geliri elde eden kişiler in; kira, değer artış kazancı gibi beyana tabi başka gelirleri varsa dahi koşulları sağlaması halinde irtibat bürosundan elde edilen ücret gelirleri beyana tabi değildir.
İrtibat büroları çalıştırdığı kişiler, serbest meslek ödemeleri, kira ödemeleri ve diğer gelir vergisine tabi kesintileri için muhtasar vergi mükellefiyeti açtırır ve muhtasar beyanname verirler. Yine aylık olarak SGK bildirimi de verirler.
İrtibat büroları genel olarak; yabacı şirketin ürün ve hizmetlerinin Türkiye’deki; tanıtımı, pazarlaması, müşteri ve Türkiye’deki tedarikçilerin kalite ve standart açısından kontrolü, denetimi ve
tedarikçi temin ile diğer benzer irtibatların sağlanması, şirketin Türkiye’de temsil edilmesi, gibi faaliyetler amacıyla kurulur ve istenildiği zaman kapatılır.
İrtibat büroları ticaret sicil müdürlüklerine ve ticaret odalarına kaydedilmez.
Türkiye’de kurulan irtibat büroları yıllık faaliyet sonuçlarını
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; Merkezi yurt dışında bulunan yabancı şirketlerin Türkiye’de irtibat bürosu açma taleplerini, şirketin faaliyet konusu, sermayesi ve istihdam edilen personel sayısı gibi unsurlar çerçevesinde değerlendirerek faaliyet izninin verilmesi için şirketin kuruluşundan itibaren en az bir yıllık sürenin geçmesi koşulunu öngörebilir.
Kuruluş ve süre uzatımına ilişkin müracaatlar, istenilen bilgi/belgelerin tam ve eksiksiz olması kaydıyla, başvuru tarihinden itibaren on beş iş günü içinde sonuçlandırılır.
İrtibat bürolarına ilk başvurularda, azami 3 yıl süre ile beyan edilen faaliyet kapsamında izin verilir. Faaliyet sürelerini uzatmak isteyen bürolar, faaliyet süresinin sona ermesinden önce Genel Müdürlüğe müracaat ederler.
Genel Müdürlük süre uzatma taleplerini, büronun geçmiş yıl faaliyetleri, yabancı şirketin Türkiye’de geleceğe yönelik iş planı ve hedefleri, mevcut ve öngörülen harcama tutarı ile istihdam edilen personel sayısı çerçevesinde değerlendirerek yürütülecek faaliyetin niteliğine uygun şekilde aşağıda belirtilen sürelerle sonuçlandırabilir. Pazar araştırması veya yabancı şirketin ürünlerinin ya da hizmetlerinin tanıtımını yapmak üzere izin alan büroların faaliyet süreleri uzatılmaz.
İrtibat büroları, kurulduktan sonra her yıl en geç izleyen Mayıs ayı sonuna kadar, büronun geçmiş yıl faaliyetleri hakkında, irtibat Bürolarının Faaliyetlerine İlişkin Bilgi Formu’nu ve ekli belgelerini Bakanlığa göndermelidir. Bu formu ve ekli belgelerini göndermeyen irtibat bürolarının,
süre uzatma talepleri değerlendirmeye alınmaz. Faaliyet izinleri de resen iptal edilebilir.
İrtibat bürolarının faaliyetlerini sona erdirmesi durumunda kapatma işlemi için, ilgili vergi dairesinden alınacak iş bırakma-yoklama fişi alınır. Bürolar, kapanış ve tasfiye sonucunda oluşan bakiye haricinde, transfer talebinde bulunamazlar.
İrtibat büroları dönem içinde imza yetkilisi kişileri değiştirebilirler. Değişiklik işlemi Bakanlık iznine tabidir.
Daha fazla bilgi için info@karenaudit.com adresimize yazabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.