17.01.2022
Ürünlerimizin sevkini nakliye hizmeti satın alarak gerçekleştiriyoruz. Bu nakliye hizmetine istinaden tarafımıza kesilen fatura tevkifata tabi olarak düzenleniyor. Bizde ürün satışını yaptığımız alıcımıza bu nakliye hizmetini yansıtmak istiyoruz. Düzenleyeceğimiz nakliye yansıtma faturasında tevkifat uygulamamız gerekir mi?
Yansıtma faturalarında KDV Tevkifatı uygulanmaz.
Damga vergisi yansıtma faturasını kdv beyannamesinde gösterecekmiyiz?
Gib portaldan e-arşiv faturası düzenlerken damga vergisi yansıtma faturasını nasıl düzenleyebilirim? E-faturada 351 istisna kesiliyormuş ama GİB portal e-arşiv de böyle bir kod yok. Ayrıca kdv beyannamesinde de 351 diye bir kod yok?
KDV’nin konusuna girmeyen işlemler KDV beyannamesinde yer almaz.
e-arşiv faturada: fatura tipi “satış” seçilir kdv oranı ı(0) yazılarak düzenlenebilir.
Yangın nedeni ile hasar tazminatı için sigorta şirketine başvurulmuştur. Bu hasar nedeni ile tarafımıza 9/10 KDV tevkifatlı olarak kesilen atık temizlik fatura bedelini sigorta şirketine yansıtacağız. Yansıtılacak olan bu faturayı sigorta şirketine tevkifatlı olarak mı yoksa tevkifatsız mı düzenlenmesi gerekmektedir?
Düzenlenecek faturada 5/10 oranında KDV tevkifatı hesaplanarak fatura düzenlenecektir.
Özelge: Basit usule tabi mükelleflerin yansıtma faturası düzenleyip düzenleyemeyeceği hk.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü |
||||
Sayı | : | 67854564-105-460 | 05/08/2014 | |
Konu | : | Basit usule tabi mükelleflerin yansıtma faturası düzenleyip düzenlemeyeceği |
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; … işletmeciliği faaliyetinden dolayı basit usule tabi mükellef olduğunuz belirtilerek, sigorta şirketinden tahsil edemediğiniz katma değer vergisinin alınabilmesi için yansıtma faturası düzenlenip düzenlenemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;
-1/1’inci maddesinde; ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin vergiye tabi olduğu,
-17/4-a maddesinde; basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’den istisna olduğu,
-20’inci maddesinde, teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan ya da bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği,
-24’üncü maddesinin (c) bendinde de; vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerin KDV’sinin matraha dahil olduğu,
hüküm altına alınmıştır.
Ayrıca, 60 No.lu KDV Sirkülerinin (1.2.1.) bölümünde;
“Herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığı olarak ortaya çıkmayan tazminat ve benzeri ödemeler prensip olarak KDV’nin konusuna girmemektedir.
Bu kapsamda, işin sözleşme şartlarına uygun yapılmaması, işin verilen süre içerisinde tamamlanmaması, sözleşmenin feshedilmesi gibi nedenlerle tazminat, cayma bedeli vb. adlarla yapılan cezai şart mahiyetindeki ödemeler herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığı olmadığından KDV’nin konusuna girmemektedir.
Buna göre;
…………
3) Bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmeyen veya buna bağlı olarak ortaya çıkmayan sigorta tazminatları KDV’nin konusuna girmemektedir. Bu durumda, sigortalının hasar gören eşya için sigorta şirketinden aldığı tazminat için KDV hesaplanması söz konusu olmayacaktır.
Ancak, sigortalı mükellefin hasar gören eşyayı tamir ettirerek, adına düzenlenen faturaları ibraz etmek suretiyle tamir bedelini sigorta şirketinden tahsil ettiği durumda, sigortalının, sigorta şirketi adına yaptığı ve KDV’ye tabi olan masrafların aynen sigorta şirketine yansıtılması için fatura düzenlenmesi ve KDV hesaplanması gerekmektedir.”
açıklamalarına yer verilmiştir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura, satılan mal veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticarî vesika olarak tanımlanmıştır.
Bu itibarla, … işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz aracınızda oluşan hasar nedeniyle yaptığınız masraf tutarında, sigorta şirketi adına yansıtma faturası düzenlemeniz mümkün bulunmaktadır.
Diğer taraftan, herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığı olarak ortaya çıkmayan tazminat ve benzeri ödemeler prensip olarak KDV’nin konusuna girmemektedir. Ancak, hasar gören eşya için yapılan masrafların aynen karşılanması amacıyla düzenlenen faturalarda KDV hariç masraf tutarının yanı sıra bu masraf tutarı üzerinden hesaplanan KDV’nin de faturada ayrıca gösterilmek suretiyle sigorta şirketlerine yansıtılması mümkün bulunmaktadır.
Buna göre, … işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz aracınızda oluşan hasar nedeniyle tarafınızca ödenen ancak sigorta şirketinden tahsil edilen masraf tutarının sigorta şirketine yansıtılması amacıyla düzenlenecek faturada, KDV dahil masraf tutarının gösterilmesi, bu bedel üzerinden ayrıca KDV hesaplanmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Bir mükellef kirada olduğu işyerinin bir eklentisini sigortalatıyor. Bu işlem karşılığında düzenlenen poliçe için bir bedel ödüyor, bu bedeli de yapımcı şirketine yansıtma faturası ile yansıtmak ister. Kesilecek faturada bsmv vs. hesaplamak durumunda mı?
BSMV mükellefi sigortacılık faaliyeti sürdürenlerdir. Düzenlenecek faturada BSMV ve KDV hesaplanmaz.
Kaynak: İsmmmo, GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. karenaudit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.