20.12.2021

1- E defter mükellefi olan firma Iğdır ilimizde tarım yapmak için tarlalar kiraladı. Bu tarlaların bir kısmı tapulu bir kısmı tapusuzdur. Ayrıca tarlaların sürümü ve toprağın hazırlanması için çeşitli çalışmalar yapıldı. Örneğin traktör, işçiler çalıştı ve hayvan gübresi alınıp tarlalara serpil.  Bu bağlamda e-gider pusulası düzenlemem gerekir. Çünkü bu işleri yapan araç sahipleri ve çalışan işçiler vergi mükellefi değiller. Bu durumda çiftçilik için alınan mal ve hizmetlerde gider pusulasında stopaj oranı ne olmalıdır?

2- Ödediğimiz tarla kiralama bedellerinin stopaj oranı ne olmalıdır?

3- Çiftçilik destekleme ödemelerini nasıl muhasebeleştirebilirim?

1- Çalıştırılan işçiler için gider pusulası ile ödeme yapılmaz. Bordro ile ödeme yapılır. Diğer harcamalar da belgelemek koşulu ile deftere gider veya maliyet unsuru olarak kayıt edilir. Araç kiralamaları içinde 

% 20 GV stopajı yapılır. 

2- Tarla kiralamasında hesaplanacak GV stopaj oranı % 20’dir.

3- Devletten alınan destekler 602 hesaba gelir kaydedilir.

Özelge: Hazineden Kiralanan Tersane Yerinin Tahsisinde KDV Uygulaması hk.

T.C.

YALOVA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı : B.07.4.DEF.0.77.10.00-KDV-Hazine Kiralamas-3 03/02/2012
Konu : Hazineden Kiralanan Tersane Yerinin Tahsisinde Kdv Uygulaması

    İlgide kayıtlı dilekçenizde; Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 8/3/2006 tarihinde, üzerine tersane yapılmak amacıyla … ilçesinde bulunan 1.376.170,57 m2 yüzölçümlü Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki dolgu alanlarının 49 yıl süreli kullanım izninin Şirketinize verildiği, 267.228,00 m 2  yüzölçümlü Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmaz üzerinde Şirketiniz lehine irtifak hakkı tesis edildiği, aynı projeye bağlı olarak Şirketinize aynı bölgede 93.219,15 m2 yüzölçümlü ve 748.644,41 m2 yüzölçümlü alanlar için de ön izin verildiği belirtilerek; Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 17 nci maddesinin 4/p bendi uyarınca KDV den istisna olarak Şirketiniz adına irtifak hakkı tesis edilen, kullanma izni ve ön izin verilen arazilerin, Şirketiniz tarafından girişimci ortaklarınıza tahsisinde bu istisnanın uygulanıp uygulanmayacağı konusunda Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

         3065 sayılı KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisinin konusunu teşkil ettiği hükme bağlanmış, 1/3-f maddesi ile de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi işlemlerinin verginin konusuna girdiği, aynı Kanunun 17/4-d maddesinde, iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinin KDV’den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

         Diğer taraftan, 5228 sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle eklenerek 01.08.2004 tarihinden itibaren yürürlüğe giren KDV Kanununun 17/4-p maddesiyle Hazine ve Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünce yapılan taşınmaz mal teslimleri ile Hazinece yapılan irtifak hakkı tesisi işlemi KDV’den istisna edilmiş iken söz konusu madde 5766 sayılı Kanunun 12/b maddesiyle değiştirilerek 07.06.2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Hazinece yapılan; gayrimenkul teslim ve kiralamaları, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni ve ön izin verilmesi işlemleri KDV’den istisna edilmiştir.

         Buna göre,  … ilçesinde bulunan Hazineye ait gayrimenkullerin  8/3/2006 tarihinde Şirketiniz adına  irtifak hakkı tesis edilmesi işlemi, KDV Kanununun 17/4-p maddesi gereğince KDV den istisnadır. Ancak, kullanma izni işlemleri Kanun maddesinde yapılan değişiklik öncesinde geçerli olan istisna kapsamına girmediğinden KDV’ye tabi bulunmaktadır.

         Öte yandan, Şirketiniz tarafından girişimci ortaklarınıza yapılan yer tahsisi ve kiralama işlemleri ise bu yerlerin Şirketinize KDV den istisna tutularak tahsis edilmiş veya kiralanmış olup olmadığına bakılmaksızın Kanunun 1/1 inci maddesi uyarınca genel hükümler çerçevesinde KDV ye tabi tutulacaktır.


Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karenaudit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki Yazılar