24.11.2021

Personel taşımacılığı tevkifat uygulama sınırı 2.000 TL olmasına rağmen sehven firmamıza kesilen personel ve öğrenci taşımacılığı faturaları 2.000 TL’nin altında kalmasına rağmen tevkifat uygulanarak kesilmiştir. Faturalar elektronik fatura olduğu için 7 günlük yasal iptal süresi geçmiştir. Şirketimize kesilen bu e-faturalar tevkifatlı olarak kayıtlara alınacaktır. Herhangi bir yasal sorumluluğu var mıdır? 

Faturaları Tevkifatlı olarak kayıtlara almanız gerekir. 

2 nolu KDV beyannamesi verilecektir.

Yıllık düzenlenen hizmet sözleşmesinde, işin konusu gereği faturaların günlük düzenlenmesi ödemelerin ise aylık yapılması durumunda kısmi tevkifat uygulaması

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı : 41931384-130[9-2016-58]-27967 29.12.2017
Konu : Yıllık düzenlenen hizmet sözleşmesinde, işin konusu gereği faturaların günlük düzenlenmesi ödemelerin ise aylık yapılması durumunda kısmi tevkifat uygulaması
İlgi : … tarihli özelge talep formu.

 İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketinizin çamaşırhane hizmetleri verdiği ve hastane çamaşırları yıkadığı, tam otomasyon sistemiyle çalıştığı, günlük alınan kirli çamaşırların aynı gün içerisinde yıkanıp barkodlanarak sevkinin yapıldığı, otomasyon sistemine uyarlanan yazılımdan dolayı sevk sırasında barkodlanan ürünlere otomatik olarak fatura düzenlendiği, yanlışlıkla sisteme girilmeden sevk edilen veya faturası olmayan ürünlerin teslimi sırasında sistem uyarı verdiğinden hiçbir şekilde faturasız teslimat yapılmadığı, yazılım sisteminin gün içerisinde işletmeden çıkan ürünü otomatik tanımlayarak kesilecek olan fatura tutarı katma değer vergisi (KDV) dahil 1.000-TL altında ise (%18) oranında KDV uygulayarak, 1.000-TL üstünde ise tevkifatlı olarak muhasebe programına aktarıp faturalandırdığı belirtilerek, 1.000-TL’nin altında kalması dolayısıyla tevkifatlı olarak düzenlenmeyen günlük faturaların aylık toplamının 1.000-TL sınırını geçmesi halinde tevkifat uygulanıp uygulanmayacağı sorulmaktadır. (1 Temmuz 2021 Tarihinden itibaren KDV tevkifatında sınır KDV Dahil 2.000 TL’dir) 

 3065 sayılı KDV Kanununun 9/1 inci maddesi ile mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.

 Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1.) bölümünde kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere sorumlu tutulanlar, (I/C-2.1.3.2.) bölümünde ise kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler sayılmış olup, Tebliğin ”I/C-2.1.3.4.1. Tevkifat Uygulamasında Sınır” başlıklı bölümünde;

 “Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır. (1 Temmuz 2021 Tarihinden itibaren KDV tevkifatında sınır KDV Dahil 2.000 TL’dir) 

 Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamaz, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılır.

 Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılır.”

 açıklaması yer almaktadır.

 Ayrıca, 63 No.lu KDV sirküleri ile değişik 60 No.lu KDV Sirkülerinin ”2.2.4 Kısmi Tevkifat Uygulamasında Sınır” başlıklı bölümünde, ”1 yıl süreli hizmet alımı şeklinde sözleşme yapılan, ancak aylık vergilendirme dönemleri itibariyle kısım kısım verilebilen hizmetlerde, alt sınır hesabında aylık olarak verilen hizmete ilişkin düzenlenen faturadaki KDV dahil bedel dikkate alınacaktır.” denilmektedir.

 Özelge talep formu ekinde yer alan “Çamaşır Yıkama Hizmet Sözleşmesi”nin incelenmesinden, Şirketinizin 1 yıl süreli çamaşır yıkama hizmeti sunacağı ve hizmet alıcısının, hizmetin verildiği ay içinde düzenlenen faturaların toplam tutarını, takip eden ayın 10 uncu gününe kadar Şirketinize 90 günlük çek ile ödeyeceği anlaşılmaktadır.

Buna göre, Şirketiniz ile ilgili firma arasında yapılan 1(bir) yıl süreli sözleşme kapsamında sunulan hizmet süreklilik arzettiğinden ve aynı işleme ilişkin günlük olarak faturalandırılan hizmet bedellerinin toplamı dikkate alınarak işlem tesis edilmesi gerektiğinden, söz konusu hizmet bedellerinin aylık toplamının 1.000 TL’yi aştığı göz önünde bulundurularak günlük olarak düzenlenen faturalardaki bedellerin tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.


Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karenaudit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki Yazılar