06.10.2021

7326 yasa gereği stok artışı ile ilgili ödediğimiz KDV yi KDV beyannamesinde yurt içi alımlara ilişkin KDV satırına yazıp oranlara göre dağılımda göstermediğimizde beyanname onay aşamasında -indirim tutarıyla dağılımın eşit olması gerektiği- şeklinde uyarı mektubu çıkmaktadır. Buna rağmen onaylasak sorun olur mu? 

İndirimin yazılacağı başak alan olmadığı için yurt içi alımlara ilişkin KDV satırına yazılması doğrudur. 

7326 sayılı kanun Yeniden değerleme için 2021/1.dönem geçicide ayrılan amortismanları alin diyor. Kullandığımız sabit kıymet programı 2021 girişleri için yeniden değerleme işlemini desteklemiyor ve çok sabit kıymet olduğu için zaten excelde tutmamız çok zor. Biz de 31.12.20 verilerini alıp mayıs’ta taşıdık ve beyanname verdik, bu çalışma yanlış mı oldu, doğru mu?

ATİK lerin tamamı için yeniden değerleme yapmak zorunda değilsiniz istediğiniz ATİK değerlemeye tabi tutarsınız. Tüm atikler değerlenecek diye bir zorunluluk olmaz.

Diğer taraftan değerlemeye ilişkin hesaplama sonucu çıkacak vergiyi beyan edeceğiniz beyanname formatını GİB henüz sisteme yüklenmedi. Yeniden değerlemeye tabi işlemin son yapıla tarihi 31/102/2021’dir. 

Bugün değerleme yapmanın önemi olmayacaktır Değerleme yapıldığı tarihte beyanname verilmesi gerekir. 

Diğer taraftan işlemler için Kullanılan programın önemi yok Sizde tebliğdeki kurallara göre hesaplama yapabilirsiniz.

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE BAZI

KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN

Kanun No: 7326 

Kabul Tarihi : 3/6/2021

MADDE 11 – 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun geçici 31 inci maddesine altıncı fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Birinci fıkrada sayılan mükellefler bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla aktiflerine kayıtlı bulunan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerini (sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilen taşınmaz ve iktisadi kıymetler hariç) 31/12/2021 tarihine kadar yukarıda yer alan kapsam, şart ve hükümlere uymak koşuluyla yeniden değerleyebilirler. Şu kadar ki;

a) Birinci fıkranın (b) bendinin (i) ve (ii) alt bentlerinde belirtilen durumlarda yeniden değerleme oranının belirlenmesine ilişkin hesaplamada; maddenin yürürlüğe girdiği tarihten bir önceki aya ilişkin Yİ-ÜFE değeri yerine, bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten bir önceki aya ilişkin Yİ-ÜFE değeri,

b) Bu madde kapsamında daha önce yeniden değerlemeye tabi tutulan taşınmazlar için bu fıkra uyarınca yapılacak değerlemede ise, bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten bir önceki aya ilişkin Yİ-ÜFE değerinin, 2018 yılı Mayıs ayına ilişkin Yİ-ÜFE değerine bölünmesi ile bulunan oran,

dikkate alınır. Bu fıkra kapsamında yapılan yeniden değerleme sonrası pasifte özel bir fon hesabında gösterilen değer artışı tutarı üzerinden %2 oranında hesaplanan vergi, yeniden değerleme işleminin yapıldığı tarihi izleyen ayın sonuna kadar bir beyanname ile gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine beyan edilir ve ilk taksiti beyanname verme süresi içinde, izleyen taksitler beyanname verme süresini takip eden ikinci ve dördüncü ayda olmak üzere üç eşit taksitte ödenir. Önceki fıkralarda taşınmazlar için öngörülen hükümler bu fıkra uygulamasında amortismana tabi diğer iktisadi kıymetler için de geçerlidir.”


Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karenaudit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.