05.12.2021

Gemlik SGK mıntıkası dahilinde bulunan iş yerinin konveyör ve montaj işlerini yapmak üzere karşılıklı sözleşme yapmış ve işi üstlenmiştir. İşi üstlenen firma buradaki elektrik işlerini yapmak üzere başka bir firmaya iş verecektir. Yani anlaştığı firma alt işveren-alt taşeron durumundadır. İşi üstlenen firmanın Gemlik bölgesinde herhangi bir şubesi yoktur. Bu durumda iş üstlenen firma işi veren firma ile yaptığı sözleşme ile ana işveren olarak GEMLİK SGK açılış yaparak işyeri numarası alabilir mi ve elektrik işlerini vereceği firmaya alt taşeron olarak açılış yapabilir mi?

Asıl işveren-alt işveren ilişkisinden söz edebilmek için; 

– İşyerinde sigortalı çalıştıran asıl işverenin varlığı, 

– Alt işverenin yapmayı üstlendiği iş için sigortalı çalıştırması, 

– İşin asıl işverenin işyerinde yürütülmesi, 

-Alt işverenin işyerinde asıl işverenin yapmış olduğu ana işin bir bölümünde, eklentilerinde veya yardımcı işlerinde iş alması, şartlarının aynı anda gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılacaktır. u doğrultuda işyerinde, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran, sigortalı çalıştırılan bir işyerini devir alan ya da bu nitelikte işyeri kendisine intikal eden işveren, Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen sürelerde vermekle yükümlü olduğu örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği eki Ek-6′ da bulunan işyeri bildirgesini Kuruma elektronik ortamda göndermekle zorunludur.

Ancak Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştırılan işyerlerinin tescilinde; 

a) İşverenden iş alan alt işverenler tarafından, Kanundan doğan yükümlülükleri başlamadan önce, asıl işverenle yapmış olduğu sözleşmenin bir örneğinin, 

b) Adi ortaklıklar tarafından; noter onaylı ortaklık sözleşmesinin, 

c) İhale konusu işlerde; işin sözleşmesi veya işin üstlenildiğini gösterir idarenin yazısının, 

ç) İnşaat işyerlerinde; varsa arsa sahibi ile müteahhit arasındaki inşaat yapım sözleşmesinin, elden, posta yoluyla veya Kurumca belirlenen şekilde gönderilmesi zorunludur.” Hükmü yer almaktadır.

Firmamız işleri gereği Türkiye’nin farklı illerinde işler yapmakta ve her iş için ayrı ayrı ana işveren altında taşeron sigorta dosyası açtırmaktadır.

Yapmış olduğumuz işin gereği açılan sigorta dosyaları 1-6 ay aralığında işlerin tamamlanması sebebi ile kapatılmaktadır. 

İşlerimizi yaparken hastalıktan dolayı raporlu olan veya iş kazası neticesi raporlu olan personellerimiz olmaktadır. İşlerimizin tamamlanması sebebi ile işyeri kapanışını vermeden önce İş kazası geçirip raporlu olan bir personelimizin çıkışı için mutlaka rapor bitimini beklememiz gerekir mi? 

İş yeri kapanışımızın raporlu personelin raporu ile bir ilgisi var mıdır?

Kapanış yapıp kapanış tarihi itibari ile iş kazası geçirmiş raporu devam eden personelin SGK çıkışını kapanış günü itibari ile vermek hatalı bir işlem midir?

İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa yakalanması veya engelli hâle gelmesi dışında, hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren tarafından işçinin iş sözleşmesinin bildirimsiz feshedilebilmesi; hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerle işçinin işyerine gelememe durumu/süresi, işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 4857 sayılı Kanunun “Süreli fesih” başlıklı 17’nci maddesindeki bildirim sürelerini 6 hafta aşmasından sonra mümkün olabilmektedir. 

Bildirim süresinin sözleşmelerle artırılmadığı dikkate alındığında; 

4.1. Hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerden dolayı işyerine gelememe süresi, işi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 + 6 = 8 hafta (56 gün), 

4.2. Hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerden dolayı işyerine gelememe süresi, işi 6 aydan 1.5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 + 6 = 10 hafta (70 gün),

4.3. Hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerden dolayı işyerine gelememe süresi, işi 1.5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 + 6 = 12 hafta (84 gün),

4.4. Hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerden dolayı işyerine gelememe süresi, işi 3 yıldan fazla sürmüş işçi için 8 + 6 = 14 (98 gün), Süreyi aşmasından sonra işçinin iş sözleşmesinin feshedilebilmesi mümkündür. Belirtilen süreler aşılmadan işçinin iş sözleşmesi feshedilememektedir.


Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karenaudit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki Yazılar