İş Sözleşmeniz Var mı?
İşveren ile çalışan arasındaki iş sözleşmesi, yazılı olarak yapılmak zorundadır.
4857 Sayılı İş kanununun Tanım ve Şekil başlıklı 8’nci maddesi hükmüne göre; “İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir.
Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.”
Yasal zorunluluğa rağmen ülkemizde iş sözleşmeleri genelde yazılı olarak yapılmamaktadır. Bu durum ilerideki çalışan ve işveren arasındaki anlaşmazlık hallerinde karşılıklı hak kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenle İş sözleşmelerinin yazılı yapılması ve karşılıklı imzalanması hem yasal zorunluluk hem de karşılıklı hak ve menfaatlerin korunması açısından önemlidir.
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.