23.10.2021

Vefat eden ve 4 mirasçısı olan bir kişi için, mirasçıların biri üzerinden elektronik ortamda veraset beyannamesi verdi. Diğer mirasçıların interaktif vergi dairesi şifresi olmadığı için beyannameyi onaylayamıyorlar. GİB’in Veraset İşlemleri Kullanım Kılavuzu’ndaki “Diğer mirasçıların onayına açılmış bir beyanname için 10 günlük süre dolduğu halde beyannameyi onaylamayan mirasçı varsa, bu mirasçılar beyannameden çıkarılmış sayılarak, beyanname sadece onay veren mirasçılar adına, vefat edenin son ikametgahının olduğu yer vergi dairesine gönderilir.” İfadesi de kafa karıştırıcı başka bir unsur. Beyannameyi bir mirasçının vermesi; tüm mirasçıların tapu, araç, daire gibi miras kalan varlıkların veraset ve intikali için yeterli midir? 

Veraset yoluyla intikallerde beyanname her bir mirasçı tarafından ayrı ayrı verileceği gibi müştereken de verilmesi mümkündür. 

Beyannamenin müştereken verilmesi halinde beyanname her mükellef tarafından ayrı ayrı imzalanır. Klavuzdaki belirtilen sürede diğer mirasçılarda yükümlükleri yerine getirmeleri gerekir aksi durumda sadece bir kişi için işlem yapılır. 

Konu hakkında Veraset Vergi Dairesi ile görüşünüz.

VERASET İŞLEMLERİ KULLANIM KILAVUZU 

  1. Beyannamenin “Mirasçılara İlişkin Bilgiler” bölümünde birden fazla mirasçı yer alıyorsa, yani beyanname birden fazla mirasçı tarafından onaylanacaksa; 

– Beyannameyi düzenleyen mükellefin beyannameye onay vermesi ile beyanname diğer mirasçıların onayına açılır.

– Bu aşamada diğer mirasçılara beyannameyi onaylamak için 10 günlük süre tanınır. Tüm mirasçıların beyannameye onay vermesi ile 10 günlük süre beklenilmeden, beyanname vefat edenin son ikametgahının olduğu yer vergi dairesine gönderilir. 

– Diğer mirasçılar İnteraktif Vergi Dairesine kendi şifreleri ile girerek “Veraset ve İntikal Beyannamelerim” bölümünden beyannameyi inceleyip, uygun gördüğü takdirde bu beyannameye onay vermelidir. 

– Diğer mirasçıların onayına açılmış bir beyanname için 10 günlük süre dolduğu halde beyannameyi onaylamayan mirasçı varsa, bu mirasçılar beyannameden çıkarılmış sayılarak, beyanname sadece onay veren mirasçılar adına, vefat edenin son ikametgahının olduğu yer vergi dairesine gönderilir. 

– Mirasçı, başka bir mirasçı tarafından düzenlenen ve kendi onayına açılan beyannameyi uygun görmezse bu beyannameyi iptal ederek, “Veraset ve İntikal Beyannamesi Başvurusu” bölümünden yeni bir beyanname oluşturup, bu beyanname ile veraset ve intikal başvurusunu yapabilir. 

– Vefat edenin Türkiye sınırları içerisinde son ikametgahının bulunmaması durumunda beyanname, ilk düzenleyen mirasçının adresine göre tespit edilen vergi dairesine gönderilir.


Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karenaudit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki Yazılar