20.02.2022
İhracatçılar için tanınan %1 ilk indirimi Geçici Vergi Döneminde indirebilecek miyiz?
İhracatçılar için 2022/01. Dönem Kurum geçici vergi döneminden itibaren Kurumlar Vergisi Oranı (%23- %1) = %22 olarak uygulanacaktır.
Şahıs işletmemiz hizmet ihracatı yapmak istiyor. KDV’siz fatura düzenleyecektir. Hizmet ihracatı yapmak için ihracatçılar birliğine üye olması yada ito ya üye olması gerekiyor mu?
Hizmet ihracatı yapmak için her hangi kurum veya kuruluşa kayıt zorunluluğu olmaz.
KDV 12 / 2. maddedeki şartların olması yeterlidir.
İhracat yapan bir ltd şirketimiz mikro ihracat yapmak istemektedir. Bu mümkün müdür? Şirket ortağı müdürü (22 yaşında) genç girişimci teşviki kapsamında gerçek kişi olarak vergi mükellefiyeti yapmak mümkün müdür?
Bahsettiğiniz mükellef genç girişimci istisnasından yararlanır. Mikro ihracat konusunda yaş veya mükellefiyet sınırlaması olmaz. Her mükellef yapar.
MİKRO İHRACAT İÇİN BİLGİ NOTU AŞAĞIDADIR.
300 kilodan az ve KDV hariç 15 bin Euro değerini geçmeyen ürün gönderimleri Mikro ihracat kapsamındadır. Mikro ihracat işlemleri doğrudan Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile gümrük müşavirine ihtiyaç duymadan daha az bir bürokrasi ile yapılabilmektedir.
Mikro İhracatta Hangi Belgeler Gereklidir?
Ürünlerinizi Türkçe faturanın orijinali ve İngilizce kopyası ile yetkilendirilmiş olan kargo şirketlerine teslim etmeniz yeterlidir.
Mikro ihracatta KDV iadesi alınabilir mi?
Mikro ihracatta KDV iadesi almak için elektronik ticaret gümrük beyannamesi ve faturalar ile Vergi dairesine başvuru yapılması yeterlidir.
Mikro İhracat Faturası Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mikro ihracat faturasında zorunlu olan bilgiler ile dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da şunlardır;
Adres bilgilerinde ülke adı mutlaka belirtilmelidir.
Faturada “gümrükleme hizmet bedeli” gibi ek kalem yazılamaz; sadece eşya bedeli, navlun, sigorta, banka komisyonu ile paketleme bedelleri yazılabilir.
Faturada GTIP ve menşei bilgileri ile Türkçe tanımı da mutlaka belirtilmelidir. İhracat faturalarında KDV eklenmemelidir.
Mikro İhracat Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Mikro ihracat için fatura kesmek ve vergi bildirimleri gerekir. Bunun için şirket kurulmalıdır.
Mikro ihracat için şahıs şirketi kurmak yeterlidir. Diğer şirket türleri ile de mikro ihracat yapılabilir. Maliyeye vergi bildirimi yapmayan gerçek kişiler kanunen mikro ihracat yapamaz. Aksi durumda kanuni yaptırımlar uygulanır.
Mikro ihracat ile geleneksel ihracat arasındaki en temel fark, yurt dışına gönderilecek ürünlerle ilgili limitlerdir. Geleneksel ihracatta limit yoktur; mikro ihracat gönderileri limitlidir. Mikro ihracat kargo prosedürleri, lisanlı ekspres kargo şirketine aittir. Yani mikro ihracat ile ilgili tüm lojistik süreci yetkili kargo şirketi yürütür. Mikro ihracat kapsamı dışında kalan ve farklı prosedürler gerektiren ürün ya da hizmetler şunlardır; fuar ve sergi, tamire giden eşyalar, bedelsiz ürünler, hediye, dahilde işleme, hariçte işleme gibi ihracatlar (tamir amaçlı, geçici, fuar, vb.); kısıtlamalı, izne tabi, kayda ve denetime bağlı ürünler (gıda, ilaç, kimyasal ürünler vb.).
Esnaf muafiyet belgesi olan biri. Mikro ihracat yapacağı zaman PTT üzerinden ürün gönderirken, nasıl ilerlemeli? Vergi mükellefiyeti yoktur. Rakam 15.000 Euro sınırı altındadır. Fatura kesemiyor. Süreç nasıl olmalıdır?
7256 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’daki mikro ihracat ile ilgili maddeler şunlar;
MADDE 15 – 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına (9) numaralı bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve mevcut (10) numaralı bent buna göre teselsül ettirilmiştir. “
- Ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar. Bu bent kapsamında esnaf muaflığından faydalanılabilmesi için Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.
Bankalar, bu bent kapsamında açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %4 (bir ve üzeri işçi çalıştırıldığı durumda %2) oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve 98 ve 119 uncu maddelerdeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür.
İstihdama bağlı indirimli oranın uygulanması için ilgili ayda bir işçinin en az on gün süreyle çalıştırılması gerekir. Bu hasılat tutarı üzerinden ayrıca 94’üncü madde kapsamında tevkifat yapılmaz. Bu bent kapsamında elde edilen hasılatın 220.000 Türk lirasını aşması hâlinde, mükellef izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilir ve tekrar bu muafiyetten faydalanamaz. Bentte yer alan hasılat koşulu dışındaki diğer şartların ihlal edildiğinin tespit edilmesi hâlinde muafiyetten faydalanılamaz ve zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur.
Bentte yer alan oranları ve tutarı, yarısına kadar indirmeye ve iki katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.
YUKARIDAKİ düzenlemeye göre ihracatın nasıl yapılacağı, bürokratik işlemler konusunda Henüz Resmi Gazetede yayımlanmamış 314 seri nolu GVK Gn Tb.TASLAĞI İçin aşağıdaki taslağı inceleyiniz.