T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğünc

 

Tarih: 30/01/2012

Sayı: B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-97

Konu: Hurdaya ayrılan makine ve ekipmanların satışının KDV den istisna olup olmadığı hakkında

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ham yağ tesislerinize ait yıpranan, demode olan, çalışma imkanı kalmamış makine ve ekipmanların hurdaya ayrılarak satışı için herhangi bir resmi makamdan onay alınıp alınmayacağı ile söz konusu satış işleminin hurda satışı olarak değerlendirilmesinin mümkün bulunup bulunmadığı hususunda bilgi talep edilmektedir.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 17/4-g maddesinde; külçe altın, külçe gümüş, kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik virconia) döviz, para, damga pulu, değerli kâğıtlar, hisse senedi, tahvil ile metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimlerinin KDV den istisna edildiği hüküm altına alınmıştır.

91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (F) bölümünde; metal, plastik, kağıt, cam hurda ve atıklarının tesliminin 01/01/2004 tarihinden itibaren istisna edildiği, hurda ve atık maddelerin kapsam ve mahiyetinin ise daha önce yayımlanan KDV Genel Tebliğlerinde yer alan açıklamalara göre belirleneceği ifade edilmiştir.

86 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde; hurda kavramının; her türlü maden, plastik, kağıt ve cam hurdasını, bunların hurda halindeki karışımlarını, aynen veya onarılmak suretiyle üretim amaçlarına uygun olarak kullanılamayacak haldeki metal, plastik, kağıt ve cam karakterli her türlü ham, yarı mamul ve mamul maddeyi ifade ettiği belirtilmektedir.

Buna göre, ham yağ tesislerinize ait yıpranan, demode olan, çalışma imkanı kalmamış makine ve ekipmanlardan tamir ve bakımdan sonra üretim amaçlarına uygun olarak kullanılamayacak durumda bulunanların satışının hurda teslimi olarak kabul edilerek katma değer vergisinden istisna tutulması mümkün bulunmaktadır.

Ancak, tamir ve bakımdan sonra kendi işlevini yerine getirmesi mümkün olan makine ve ekipmanların ise hurda olarak kabul edilmesi mümkün bulunmadığından bunların tesliminde genel esaslara göre katma değer vergisi uygulanması gerekmektedir.

Diğer taraftan işletmelerin makine ve ekipmanlarını hurdaya ayırması işlemi ile ilgili olarak resmi makamlardan izin alması hususunda Katma Değer Vergisi Kanunu uygulaması yönünden bir hüküm bulunmamaktadır.

 

 


Kaynak: GİB Özelge
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.