03.12.2021
Firmamızın müşterileri ile yapmış olduğu kapsamlı çerçeve sözleşmeleri bulunmaktadır. Sözleşmelerde sözleşme bedeli bulunmamakta olup damga vergisine konu edilmesi istenmektedir. Sözleşmelerde tutar yer almasa da damga vergisini beyan edebilir miyiz? Hangi kod ile beyannameyi vermeliyiz?
Bedel (tutar) olmayan sözleşmede DV hesaplanmaz.
Beyana tabi olmayan DV için beyanname verilmez.
Limited şirketi bir mükellefim sık sık kamu ihaleleri kapsamında damga vergisi tahakkuk ettirmek durumunda kaldığı için sürekli DV mükellefiyeti açtık. Bir kamu kurumuyla ihale kapsamında sözleşme imzalanacak ve damga vergisinin önden ödenmesini istiyorlar. Ancak nisan beyan dönemi geçtiği ve mayıs beyan dönemi henüz başlamadığı için beyanname veremiyorum. Bu tarz her sözleşme öncesi damga vergisinin ödenmesini isteyen kamu kurumları için nasıl bir yol izlemeliyiz?
Damga vergisi önceden ödenmez.
Nüshalar damga vergisine tabi midir?
9/8/2016 tarihinde yürürlüğe giren 6728 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi, “Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtlardan, maktu vergiye tabi olanların her bir nüshası ayrı ayrı aynı miktarda; nispi vergiye tabi olanların ise sadece bir nüshası damga vergisine tabidir.” şeklinde değiştirilmiştir.
Kanunla yapılan düzenleme öncesinde, gerek nispi gerekse maktu damga vergisine tabi kağıtlar, nüsha sayısına göre ayrı ayrı aynı nispet ve miktarda damga vergisine tabi tutulmaktaydı.
Yapılan düzenleme uyarınca, damga vergisi yönünden vergiyi doğuran olayın ilgili maddenin yürürlük tarihinden (9/8/2016) itibaren gerçekleşmesi durumunda, birden fazla nüsha olarak düzenlenen nispi vergiye tabi kağıtlarda sadece tek nüsha üzerinden damga vergisi hesaplanacaktır.
Maktu damga vergisine tabi kağıtlarda ise her bir nüshadan ayrı ayrı aynı miktarda vergi alınması uygulamasına devam edilecektir.
Sözleşmelerde yer alan cezai şart taahhütleri damga vergisine tabi midir?
6728 sayılı Kanunun 24/b maddesiyle 488 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin sonuna, “Pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir sözleşmenin müeyyidesi mahiyetinde olan taahhütlerden, başlı başına bir sözleşmeye konu olmadıkça damga vergisi alınmaz.” şeklinde fıkra eklenmiştir.
Buna göre, 6728 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 9/8/2016 tarihinden itibaren asıl akit ve işlemle birlikte aynı kağıtta yer verilen pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir sözleşmenin yaptırımı olarak belirlenen taahhütlerden damga vergisi alınmayacak, damga vergisi asıl akit konusu işlem üzerinden alınacaktır. Ancak söz konusu taahhütler, ayrı bir kağıtta düzenlenmesi ve başlı başına bir sözleşmeye konu olması durumunda damga vergisine konu teşkil edecektir.
Düzeltme beyannameleri damga vergisine tabi midir?
6728 sayılı Kanunun 28/c-1 maddesiyle 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “IV. Makbuzlar ve diğer kâğıtlar” başlıklı bölümünün “2.Beyannameler” başlıklı fıkrasının (b) bendine, “Vergi beyannameleri:” ibaresinden sonra gelmek üzere “((f) bendi dahil olmak üzere, beyanname verme süresi içerisinde düzeltme amacıyla verilen beyannameler hariç)” şeklinde parantez içi hüküm eklenmiştir.
Buna göre, kanuni süresinde düzeltme amacıyla verilen vergi beyannamelerinden damga vergisi alınmayacaktır.
Ortaklardan araç kiraladık ve kira sözleşmesine ait damga vergisini ödedik. Fakat fiyatların biraz yüksek olduğunu tespit ettik. Yeni sözleşme yaptık. Bunun için yeniden damga vergisi bildiriminde bulunmalı mıyız?
YENİ SÖZLEŞME yapılması halinde damga vergisi hesaplanır.
Kamu kurumundan ihale alan mükellefimizin bankadan yatırdığı sözleşme damga vergisi, sözleşme karar pulu ve kamu ihale kurumuna yatırılan K.İ.K payı ödemelerini gider olarak yazabilir miyiz?
Gider olarak yazabilirsiniz.
İnşaat firmasıyız. Alt taşeronla yapılan sözleşmede damga vergisini taşeron vergi dairesi alacağından mahsup işlemi yaparak mahsup edebilir mi?
Sözleşmedeki tutar üzerinden hesaplanan Damga Vergisi; sözleşmeyi imzalayan taraflardan birisi öder. Taşeron VD den alacağından mahsup yaptırabilir.
Hiç rakam telaffuz edilmeyen sözleşmelerde damga vergisi ve karar pulu harcı nasıl tahakkuk ettirilir. Sözleşmede hiç rakam yoksa sadece damga vergisi beyanının damga vergisi mi tahakkuk ettirilmelidir?
Sözleşmede rakam yoksa damga vergisi hesaplanmaz.
İmzalamış olduğumuz iki yıllık kira sözleşmesinin damga vergisini ne zaman beyan etmeliyiz?
Damga vergisi sözleşmenin imzalandığı tarihte doğar ve ilgili ayında beyan edilir.
Hizmet sözleşmesinde yazılı yıllık tutar üzerinden Damga vergisi hesaplanırken, rakam tahsil edilen net rakam mı, yoksa brüt rakam mıdır?
Damga vergisi; sözleşmedeki Brüt rakam üzerinden hesaplanır.
Aracılık sözleşmeleri Damga vergisine tabi midir?
GİB de yapılan Aracılık ve Sorumluluk sözleşmesi ve Aracılık sözleşmeleri Damga Vergisine tabi değildir.
Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karenaudit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.