Çalışma İzni ve İkamet İzni Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkiye’de yabancı uyruklu kişiler için çalışma izni ve ikamet izni süreçleri belirli kurallara tabidir. Çalışma izni süresi dolmadan ikamet izni başvurusu yapılıp yapılamayacağı, çalışma izni sonrası ikamet izni gerekliliği ve çalışma izni iptal edilirse ikamet izninin de iptal olup olmayacağı gibi konular merak edilmektedir. İşte bu konular hakkında genel bilgiler.

1. Çalışma İzni Bitmek Üzereyken İkamet İzni Başvurusu Yapılabilir mi?

Çalışma izni süresinin bitmesine 60 gün kala ve her durumda izin süresi dolmadan uygun bir ikamet izni için başvuru yapılabilir. Bu süreçte başvurunun zamanında yapılması büyük önem taşır.

2. Çalışma İzni Sonrasında İkamet İzni Almak Gerekir mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti süresi boyunca ikamet izni yerine geçer. Ancak, çalışma izni sona erdiğinde ikamet hakkı da otomatik olarak sona erer. Eğer çalışma izni süresi uzatılmazsa veya yeni bir ikamet izni alınmazsa, yabancı kişi ikamet ihlali yapmış sayılır. Bununla birlikte, Uluslararası Koruma Başvuru Sahipleri, Şartlı Mülteciler ve Geçici Koruma statüsünde bulunan kişiler için verilen çalışma izinleri ikamet izni yerine geçmez.

3. Çalışma İzni İptal Edildiğinde İkamet İzni De İptal Olur mu?

Çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti herhangi bir sebeple geçersiz hale geldiğinde buna bağlı olarak verilen ikamet izni de sona erer. Ancak, kişinin Türkiye’de geçerli başka bir ikamet izni varsa, bu iznin geçerliliği devam eder. Çalışma izni iptal edilse bile geçerli bir ikamet izni bulunan yabancılar, Türkiye’deki yasal kalış hakkını sürdürebilirler.

Özetle,

Çalışma izni ve ikamet izni süreçleri, Türkiye’de yasal kalış için dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Çalışma izni sona ermeden uygun bir ikamet iznine başvurulması önemlidir. Ayrıca, çalışma izni geçersiz hale geldiğinde kişinin mevcut ikamet durumu göz önünde bulundurularak gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Çalışma izni her çalışılan iş yeri için ayrı düzenlenmektedir. Bir iş yeri için alınan çalışma izni başka bir iş yerinde geçerli değildir.


Kaynak: : T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki Yazılar