2025 Ocak ayından itibaren günlük yemek bedellerinin/desteğinin SGK priminden ve vergiden istisna edilen kısmı nedir?

Yeni düzenleme nedir?

1 Ocak 2025 itibarıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen yeni düzenlemelerle, prime esas kazançtan istisna edilecek nakit günlük yemek bedeli tutarı 158 TL olarak belirlendi.

Bu Ne Anlama Geliyor?

Çalışanlara günlük 158 TL‘yi aşmayan nakit yemek yardımları, SGK primine tabi tutulmayacak.

-Ancak, bu tutarı aşan nakit ödemeler prime esas kazanca dahil edilecek.

Yemek Yardımları Nasıl Uygulanacak?

1. İşyerinde Yemek Verilmesi: İşverenin yemek hizmetini işyerinde sunması durumunda yapılan harcamalar, tutar sınırı olmaksızın SGK primine dahil edilmeyecek.

2. Dışarıda Yemek Hizmeti: Çalışanlar, restoran gibi üçüncü kişilerden yemek hizmeti aldığında, bu harcamalar da tutar sınırı olmaksızın SGK primine tabi olmayacak.

3. Nakit Yemek Yardımı: Çalışanlara nakit olarak verilen yemek yardımlarında, günlük 158 TL’lik tutar SGK priminden istisna olacak. Bu tutarı aşan kısmı SGK primine tabi tutulacak.

——–

Örnek 1: Nakit Yardım

Nakit Yardım Bir işveren, Ocak 2025’te bir çalışana 5.000 TL nakit yemek yardımı yaptı. Çalışan ayda 22 gün çalışıyorsa:

• 22 x 158 TL = 3.476 TL istisna.

• 5.000 TL – 3.476 TL = 1.524 TL prime esas kazanca dahil edilecek.


Örnek 2: Yemek Kartı – market alışverişinde de kullanılabiliyor:

Çalışanın yemek kartına 6.000 TL yüklendi ve bu kart yemek dışında örneğin market alışverişinde de kullanılabiliyor:

• 22 x 158 TL = 3.476 TL istisna.

• 6.000 TL – 3.476 TL = 2.524 TL prime esas kazanca dahil edilecek.


Örnek 3: Yemek Kartı – market alışverişinde de kullanılamıyor

Çalışana, yemek kartına 6.500 TL yüklendi ve bu kart yemek dışında örneğin market alışverişinde kullanılamıyor

6.500 TL SGK prime esas kazanca dahil edilmeyecek.

 

İşverenler İçin:

• Yemek yardımlarını düzenlerken yeni düzenlemelerin de dikkate alınması gerekiyor

• Özellikle nakit yemek yardımlarında günlük SGK prim istisna sınırını dikkate alarak doğru hesaplamalar yapmaya dikkat edilmesi önemlidir.


GELİR VERGİSİNDEN İstisna Edilen Günlük Yemek Yardımı:

Yukarıdaki açıklamalar ve ayrım SGK primi kesintisinin belirlenmesi ile ilgiliydi. Ücret bordrosundaki bedellerden gelir vergisi kesintisi yapılması ile ilgili durum ise farklı.

Çalışana Nakit veya çekle/kartla çalışana ödenen/verilen yemek bedelinin ücret bordrosunda hesaplanan gelir vergisinden istisna edilecek tutar günlük 240 TL olarak belirlendi. Bu tutara kadar olan yemek yardımları için gelir vergisi hesaplanmayacak, 240 TL’yi aşan yemek yardımından ise gelir vergisi hesaplanacaktır.

Çalışana yemek yardımı nakit olarak yapılırsa gelir vergisinden istisna edilen tutar günlük 240 TL iken, yemek kartı/çeki/bileti vb. şekilde yapılan yemek yardımlarında ise hizmeti sunan aracı firmanın faturası 240 TL %10 KDV= 264 TL’ye kadar gelir vergisinden istisna olacaktır.

 

 


Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.