Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?

Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amaçlanmıştır.

Akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen akaryakıt satış işlemlerinde akaryakıt pompalarına bağlı bulunan ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin otomatik aktarılmasını sağlayan bir sistemdir.

Dikkat Edilmesi Gereken Tarihler

31.12.2024 tarihine kadar;

Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların Taşıt Tanıma Birimi (TTB) cihazı taktırmaları zorunludur.

01.01.2025  tarihinden  itibaren Taşıt Tanıma Birimi takılma zorunluluğu getirilen taşıtlar için, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, 213 sayılı Kanunun 227’nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır

UTTS’ye Dahil Olan Mükellefler ve Taraflar

Akaryakıt dağıtım şirketleri, akaryakıt istasyonu işleten mükellefler, YN Pompa ÖKC üreten veya ithal eden firmalar, Yetkili Taşıt Montaj Firmaları ve Yetkili İstasyon Montaj Firmaları ile bunların teknik servis bayileri,ve UTTS donanımlarını üreten veya ithal eden Yetkili Firmalar UTTS’ye kayıt yaptırmak suretiyle sistemde yer alacaklardır.

UTTS’ye Geçiş İçin SON TARİH

UTTS mükelleflerinin en geç 31.12.2024 tarihine kadar UTTS’ye geçişlerini eksiksiz biçimde tamamlamaları zorunludur.

UTTS Hangi Taşıtları Kapsamaktadır?

Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların akaryakıt tüketimlerinin gider olarak kaydedilebilmesi için bu taşıtlara TTB monte edilmiş olması ve taşıtların akaryakıt alımlarının UTTS üzerinden gerçekleştirilmesi zorunludur. Zorunluluk kapsamında olmayan taşıtlara da ihtiyari olarak TTB monte ettirilebilir. Taşıtın sahipliğinin, kullanım hakkının veya taşıtın plakasının değişmesi durumlarında, taşıta takılı olan TTB’nin taşıtın yeni sahibi veya işletmecisi tarafından değiştirilmesi gereklidir.

UTTS Donanımlarının Montaj İşlemleri Nasıl Yapılacak?

UTTS mükellefleri ve paydaşları Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kaydolurlar.
Taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işleten mükellefler UTTS donanımlarına ilişkin montaj taleplerini UTTS platformu üzerinden Darphane’ye bildirirler. Darphane tarafından yetkilendirilmiş olan Yetkili Montaj Firmaları Darphane’den temin edecekleri UTTS donanımlarını taşıtlara ve akaryakıt istasyonlarına monte ederler.

UTTS Kapsamında Düzenlenmeyen akaryakıt Satış Belgeleri (Fatura, Fiş) Nasıl İşlem Görecek

UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarında, taşıtın plakasına ilişkin bilgiler YN Pompa ÖKC’ye otomatik olarak iletilecek ve UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren bilgiyi ihtiva edecek şekilde ÖKC Fişi düzenlenecektir. 01.01.2025 tarihinden itibaren, TTB taktırma zorunluluğu getirilen taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler 213 sayılı Kanunun 227’nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.

UTTS Nasıl Kurulacak ve İşletilecek?

UTTS kapsamında kurulum ve sistemin işletilmesi ile ilgili tüm iş ve işlemler Yetkili UTTS İşletmecisi, Yetkili İstasyon Montaj Firmaları, Yetkili Taşıt Montaj Firmaları, Yetkili ÖKC Firmaları, Yetkili UTTS Donanım Tedarikçileri tarafından yerine getirilecektir. Bu firmalar Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nce yetkilendirileceklerdir.

UTTS İşletmecisi Kimdir?

Darphane tarafından belirlenmiş olan UTTS kurulum ve işletim isteklerine uygun olarak, sistemin nitelik, özellik, yöntem, koşul ve süreçlerinin tasarlanması, buna uygun olarak UTTS kapsamındaki her türlü donanım, yazılım, sistem ve benzeri unsurların üretimi, ithali, satışı, kurulumu, değişimi ve bakım onarım işlerini yürütmekten mesul olan ve Darphane tarafından görevlendirilmiş İşletmecidir.

Taşıt Sahibi Mükellef Başvuru

Akaryakıt alımlarını gider olarak beyan eden taşıt sahibi mükellefler, kiralama yoluyla edindiği veya işletmesine dâhil olan ve işte kullandığı taşıtları UTTS’ye kayıt edebilmek için önce kendisi için kayıt oluşturmaları gerekmektedir. Bu mükellefler, istenen bilgileri Taşıt Sahibi Başvuru Ekranları üzerinden UTTS Portal’a girmek suretiyle kayıt yaptırabileceklerdir.

Kayıt işleminin tamamlanmasından sonra, öz mal ya da kiralama yoluyla edinilen ve işte kullanılan taşıtlar UTTS’ye kayıt edilebilecekler ve kayıt edilmiş araçlar için TTB siparişleri oluşturulabilecektir.

 

Başvuru İçin TIKLAYINIZ… 


Kaynak: www.UTTS.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.