Bedrijfsopzet2024-09-06T11:12:00+03:00

Bedrijfsopstelling

Het oprichtingsproces vereist meer informatie en ervaring dan de basisdocumentformaliteiten.
Er zijn enkele belangrijke zaken die binnenlandse en buitenlandse investeerders moeten leren voordat ze een bedrijf oprichten. Allereerst moet je je route bepalen en vervolgens moet je je bedrijf oprichten. Vergeet niet dat geen wind hem dient die zijn reis naar een bepaalde haven richt! Wij staan klaar om uw gids te zijn met onze adviseurs voor uw bedrijf.

100%

TEVREDEN KLANT

20+

Investeerder uit ander land

BEDRIJFSTYPES IN TÜRKİYE

Vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid en vennootschappen op aandelen zijn de meest geprefereerde van de vijf verschillende soorten bedrijven in het Turkse Wetboek van Koophandel.
Vennootschappen op aandelen en vennootschappen op aandelen met beperkte aansprakelijkheid vormen ongeveer 95% van alle bedrijven in Türkiye.
  • 82% hiervan zijn naamloze vennootschappen en 13% zijn vennootschappen op aandelen.

OVER DE NAAMLOZE VENNOOTSCHAP

  • Het is opgericht met ten minste één aandeelhouder,
  • De aandeelhouder of alle eigenaren kunnen buitenlandse personen zijn,
  • Het minimumkapitaal moet 250 duizend Turkse lire zijn,
  • Er is geen bovengrens aan het kapitaal.
  • Er moet minstens één lid van de raad van bestuur zijn,
  • Het lid of de leden van de raad van bestuur kunnen buitenlandse personen zijn,
  • Er kan een professionele general manager worden aangesteld,
  • De voorraad kan worden bedrukt,
  • Verkoopwinsten na het houden van de aandelen gedurende twee jaar zijn niet belastbaar.
  • Het duurt ongeveer 7 werkdagen om alle bedrijfsprocessen af te ronden.
  • Na de oprichting van het bedrijf wordt begonnen met het openen van een rekening bij de bank.
  • Je kunt contact met ons opnemen voor andere vragen over de vennootschap op aandelen die in Turkije moet worden opgericht.

VEELGESTELDE VRAGEN

Eén aandeelhouder is voldoende voor de oprichting van een vennootschap op aandelen in Türkiye.
Er is geen maximum gesteld aan het aantal aandeelhouders van een naamloze vennootschap die in Türkiye wordt opgericht.

Nee. De aandeelhouder of aandeelhouders hoeven geen Turkse staatsburgers te zijn. Alle aandeelhouders kunnen buitenlandse personen zijn.

Ja. Aandeelhouder(s) kunnen buitenlandse personen zijn. Een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid of een vennootschap op aandelen in het buitenland kan bijvoorbeeld een rechtspersoon zijn die aandeelhouder is van een in Türkiye te vestigen vennootschap op beperkte aansprakelijkheid of een vennootschap op aandelen.
Er is geen verplichting om een Turks staatsburger als aandeelhouder te hebben in een in Türkiye te vestigen vennootschap.

Ja. De tekenbevoegde van een naamloze vennootschap (lid van de raad van bestuur) kan een echte of rechtspersoon zijn die in Türkiye is gevestigd of een buitenlands persoon.
Als de rechtspersoon wordt gekozen in de raad van bestuur van het bedrijf in Türkiye, moet hij/zij een echte persoon kiezen die zal tekenen namens de buitenlandse rechtspersoon. Deze echte persoon kan ook een Turks staatsburger of een buitenlands persoon zijn.
Ja, elke titel kan worden gebruikt. Er moet ten minste één industrienaam in de titel worden opgenomen.
Voor de oprichting wordt gevraagd of er een vergelijkbare titel is of niet.
In de titel worden “Turks, Türkiye, Republiek, Nationaal” niet gebruikt, omdat dit afhankelijk is van de goedkeuring van de Raad van Ministers.
Ja. Logo’s en handelsmerken kunnen worden geregistreerd nadat het bedrijf is opgericht.
Ja, dat is mogelijk. Op voorwaarde dat het in de statuten van het bedrijf staat, is het mogelijk om in meer dan één sector actief te zijn.
Het minimumkapitaal dat vereist is voor een in Türkiye op te richten JSC is 50 000 TL. 25% van dit bedrag moet op het moment van oprichting worden geblokkeerd bij de bank. Na goedkeuring van de oprichting wordt de bankblokkade vrijgegeven en kan het geld worden gebruikt. Het resterende 3/4 deel van de kapitaaltoezegging wordt binnen 2 jaar na de oprichting door de aandeelhouders op de bankrekening van het bedrijf gestort en kan vrij worden gebruikt voor bedrijfsactiviteiten.
Het bestuursorgaan van naamloze vennootschappen in Türkiye is de Raad van Bestuur. De ambtstermijn van de Raad van Bestuur kan worden vastgesteld op maximaal 3 jaar. Na 3 jaar kunnen dezelfde mensen worden herkozen voor 3 jaar.
Ja. Het bedrijf moet een wettelijk postadres hebben. Adressering, het beantwoorden van telefoongesprekken en het bezorgen en doorsturen van post/cargo’s kunnen worden ingekocht als diensten van virtuele kantoorbedrijven.
Na het verkrijgen van de vereiste documenten voor de oprichting, is de oprichting van een bedrijf met buitenlands kapitaal binnen ongeveer 5 tot 7 werkdagen voltooid.
In Türkiye schrijven bedrijven zich in bij de kamer van koophandel, het handelsregister, het belastingkantoor en de socialezekerheidsinstelling in de stad waar ze gevestigd zijn.
Na de oprichting van het bedrijf worden de oprichtingsdocumenten aan de bank gegeven en begint het proces voor het openen van een bankrekening. Een bankrekening kan binnen 1 tot 5 werkdagen worden geopend. Banken kunnen tijdens het openen van een rekening aanvullende informatie vragen over de aandeelhouders van buitenlandse bedrijven.
Facturen worden elektronisch aangemaakt met behulp van de software van integratorsoftwarebedrijven die zijn goedgekeurd door de Turkse belastingdienst en elektronisch naar klanten verzonden.
E-facturen van klanten in het buitenland worden per e-mail verzonden.
BTW-aangifte: Maandelijks
-Inhoudingsaangifte: Maandelijks
-Voorlopige belastingaangifte vennootschappen: 3 Maanden
-Bedrijfsbelastingaangifte: Jaarlijks
– Aangifte zegelrecht: Zoals het contract is
-Sociale Zekerheidsaangifte: Maandelijks
De verantwoordelijkheid voor openbare schulden in naamloze vennootschappen ligt bij de raad van bestuur.
Aandeelhouders die niet uit de raad van bestuur komen, zijn niet aansprakelijk voor openbare schulden.
De aansprakelijkheid voor commerciële schulden is even groot als de activa van het bedrijf. Zolang er geen misleidende en frauduleuze transacties zijn, kunnen individuen en instellingen met wie handelsrelaties zijn aangegaan alleen op het vermogen van het bedrijf een beroep doen voor hun vorderingen. Ze kunnen niet terecht bij de raad van bestuur of de aandeelhouders van het bedrijf.
Joint Stock Companies in Türkiye zijn niet verplicht om een aandelencertificaat uit te geven. Het aandeelbewijs kan echter optioneel worden gedrukt. Het aandeelbewijs kan op naam of aan toonder worden afgedrukt. Om het aandeelbewijs te kunnen uitgeven, moet het geplaatste kapitaal volledig zijn volgestort.
De winst die wordt verkregen uit de verkoop van aandelen nadat 2 jaar zijn verstreken vanaf de uitgifte van de aandelen is vrijgesteld van inkomstenbelasting voor de aandeelhouder die het aandeel verkoopt.
Winsten uit de verkoop binnen 2 jaar zijn onderworpen aan belasting.
De verkoop van aandelen gebeurt via een overeenkomst voor de overdracht van aandelen die moet worden opgesteld tussen de aandeelhouders. De verkooptransactie wordt gemeld aan de raad van bestuur van de vennootschap op aandelen, waarna de aandeelhouders worden opgenomen in het aandelenboek.
Aandelen van een vennootschap op aandelen in Türkiye kunnen optioneel worden verkocht via een notaris.
– Als de vennootschap op aandelen moet worden opgeheven, moeten er liquidatieprocedures worden uitgevoerd.
De procedure voor de toetreding tot de liquidatie duurt ongeveer 1 maand, de liquidatieperiode 3 maanden en de uiteindelijke afsluiting duurt 1 maand. Alle liquidatieprocedures zijn binnen 5 maanden voltooid.
Voor de liquidatie moet ten minste één liquidatiemanager worden aangesteld.
Als er slechts één liquidatiemanager wordt aangesteld, moet hij/zij een Turks staatsburger zijn.
Als er meer dan één liquidatiemanager wordt aangesteld, is het voldoende dat één van hen een Turks staatsburger is.

OVER DE VENNOOTSCHAP MET BEPERKTE AANSPRAKELIJKHEID

  • Het is opgericht met ten minste één aandeelhouder,
  • Het maximale aantal aandeelhouders is 50 personen.
  • De aandeelhouder of alle eigenaren kunnen buitenlandse personen zijn,
  • Het minimumkapitaal moet 50 duizend Turkse lire zijn,
  • Er is geen bovengrens aan het kapitaal.
  • Moet minstens één manager hebben
  • De directeur of managers van een bedrijf kunnen buitenlandse personen zijn,
  • Er kan ook een professionele manager worden aangesteld,
  • De voorraad kan worden bedrukt,
  • Het duurt ongeveer 7 werkdagen om alle bedrijfsprocessen af te ronden.
  • Na de oprichting van het bedrijf wordt begonnen met het openen van een rekening bij de bank
  • U kunt contact met ons opnemen voor uw andere vragen over de naamloze vennootschap die in Turkije moet worden opgericht

VEELGESTELDE VRAGEN

Eén aandeelhouder is voldoende voor de oprichting van een naamloze vennootschap in Türkiye.

De bovengrens voor het aantal aandeelhouders van een naamloze vennootschap die in Türkiye wordt opgericht, is 50.

Als het aantal aandeelhouders van de naamloze vennootschap meer dan 50 is, moet het type naamloze vennootschap worden gekozen.

Nee. De aandeelhouder(s) hoeft (hoeven) geen Turks staatsburger te zijn. Alle aandeelhouders kunnen buitenlandse personen zijn.

Ja. De aandeelhouder(s) van de vennootschap met beperkte aansprakelijkheid kunnen buitenlandse personen zijn. Een naamloze vennootschap of vennootschap op aandelen in het buitenland kan bijvoorbeeld een rechtspersoonlijkheid hebben als aandeelhouder van een in Türkiye te vestigen naamloze vennootschap of vennootschap op aandelen.
Er is geen verplichting om een Turks staatsburger als aandeelhouder te hebben in een in Türkiye te vestigen vennootschap.
Ja. De tekenbevoegde (directeur) van de vennootschap met beperkte aansprakelijkheid kan een echt of rechtspersoon zijn die in Türkiye is gevestigd of een buitenlands persoon.
Als de rechtspersoon in Türkiye als directeur van de vennootschap wordt gekozen, moet hij/zij een echt persoon kiezen die namens de buitenlandse rechtspersoon zal tekenen. Deze echte persoon kan ook een Turks staatsburger of een buitenlander zijn.
Ja, elke titel kan worden gebruikt.
Er moet ten minste één industrienaam in de titel worden opgenomen.
Voor de oprichting wordt gevraagd of er een vergelijkbare titel is of niet. In de titel worden geen “Turks, Türkiye, Republiek, Nationaal” vermeldingen gebruikt, omdat dit afhankelijk is van de goedkeuring van de Raad van Ministers. Indien gewenst kunnen plaatsnamen worden gebruikt. Bijvoorbeeld ABC Istanbul Makine Ltd.Şti.
Ja. Logo’s en handelsmerken kunnen worden geregistreerd nadat het bedrijf is opgericht.
Ja, dat is mogelijk. Op voorwaarde dat het in de statuten van het bedrijf staat, is het mogelijk om in meer dan één sector actief te zijn.
Het minimumkapitaal dat vereist is voor de oprichting van een naamloze vennootschap in Türkiye is 10 duizend TL.
De kapitaalverbintenis moet door de aandeelhouders worden overgemaakt op de bankrekening die na de oprichting op naam van het bedrijf wordt geopend.
Als het kapitaalbedrag hoog is, wordt 1/4 van de kapitaalverbintenis die overblijft na de oprichting binnen 2 jaar na de oprichting door de aandeelhouders op de bankrekening van het bedrijf gestort en kan vrij worden gebruikt voor bedrijfsactiviteiten.
Het bestuur van naamloze vennootschappen in Türkiye wordt uitgevoerd door de directeuren. Indien gewenst kan er meer dan één directeur worden gekozen.
De ambtstermijn van de directeur(en) kan voor onbepaalde tijd worden vastgesteld. Sommige bestuurders kunnen voor onbepaalde tijd gemachtigd worden, terwijl anderen verschillende termijnen kunnen hebben.
Ja. Het bedrijf moet een wettelijk postadres hebben. Adressering, het beantwoorden van telefoongesprekken en het bezorgen en doorsturen van post en vracht kunnen worden ingekocht als diensten van virtuele kantoorbedrijven.
Na het verkrijgen van de vereiste documenten voor de oprichting is de oprichting van een naamloze vennootschap met buitenlands kapitaal binnen ongeveer 5 tot 7 werkdagen voltooid.
In Türkiye wordt een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid geregistreerd bij de kamer van koophandel, het handelsregister, het belastingkantoor en de socialezekerheidsinstelling in de stad waar het bedrijf is gevestigd.
Na de oprichting van het bedrijf worden de oprichtingsdocumenten aan de bank overhandigd en begint de bank met de procedures voor het openen van een bankrekening.
Een bankrekening kan binnen 1 tot 5 werkdagen worden geopend. Banken kunnen tijdens het openen van een bankrekening aanvullende informatie vragen over de aandeelhouders van een buitenlands bedrijf.
Facturen worden elektronisch aangemaakt met behulp van de software van integratorsoftwarebedrijven die zijn goedgekeurd door de Turkse belastingdienst en worden elektronisch naar klanten verzonden.
De e-facturen van klanten in het buitenland worden afzonderlijk en handmatig per e-mail verzonden door de uitgevende naamloze vennootschap.
BTW-aangifte: Maandelijks
-Inhoudingsaangifte: Maandelijks
-Voorlopige belastingaangifte vennootschappen: 3 Maanden
-Bedrijfsbelastingaangifte: Jaarlijks
– Aangifte zegelrecht: Wanneer er een contract is afgesloten
-Socialezekerheidsbericht: Maandelijks
In vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid in Türkiye ligt de verantwoordelijkheid voor openbare schulden bij de aandeelhouders en bestuurders van het bedrijf in verhouding tot hun aandelen.
De aansprakelijkheid voor commerciële schulden is beperkt tot de activa van het bedrijf. Zolang er geen sprake is van een misleidende en frauduleuze transactie, kunnen de personen en instellingen waarmee commerciële relaties zijn aangegaan alleen op de activa van het bedrijf een beroep doen voor hun vorderingen op de vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.
Ze kunnen niet aankloppen bij de aandeelhouders van het bedrijf of het persoonlijke vermogen van de bestuurders.
Naamloze vennootschappen in Türkiye hoeven geen aandelencertificaat uit te geven. Het aandeelbewijs kan echter optioneel worden gedrukt. Het aandeelbewijs kan op naam of aan toonder worden afgedrukt.
Om het aandeelbewijs te kunnen uitgeven, moet het geplaatste kapitaal volledig zijn volgestort.
De winst die wordt verkregen uit de verkoop van aandelen van naamloze vennootschappen is vrijgesteld van inkomstenbelasting voor de aandeelhouder die het aandeel verkoopt.
De verkoop van aandelen moet plaatsvinden met een aandelenoverdrachtsovereenkomst die bij de notaris moet worden opgesteld. De verkooptransactie die daarna wordt gedaan, wordt geregistreerd in het besluitvormingsboek van de raad van bestuur van de naamloze vennootschap en ingeschreven in het aandelenboek van de aandeelhouders. Als laatste transactie wordt registratie gedaan bij het handelsregister en wordt een kennisgeving gedaan aan het belastingkantoor en de socialezekerheidsinstelling.
– Als de vennootschap met beperkte aansprakelijkheid moet worden gesloten, moeten liquidatieprocedures worden uitgevoerd.
Liquidatie-invoerprocedures duren ongeveer 1 maand, liquidatieperiode duurt 3 maanden en tot slot duurt liquidatieafsluiting 1 maand.
Alle vereffeningsprocedures zijn binnen 5 maanden voltooid. Voor de vereffening moet minstens één vereffeningsverantwoordelijke worden aangesteld.
Als er slechts één vereffeningsverantwoordelijke wordt aangesteld, moet hij/zij een Turks staatsburger zijn.
Als er meer dan één vereffeningsverantwoordelijke wordt aangesteld, is het voldoende dat één van hen een Turks staatsburger is.

WAAROM EEN NIEUW BEDRIJF STARTEN IN TÜRKİYE GOED IS

Je eigen bedrijf starten is een spannend project en als je erover denkt om het in het buitenland te doen, is de ervaring nog intenser. Als je erover denkt om een bedrijf te starten in Turkije, dan is er nog nooit een beter moment geweest. Recente wetgeving stimuleert buitenlandse investeringen, wat betekent dat het vandaag de dag veel gemakkelijker is om een bedrijf te starten in Turkije. De interne bankdiensten en algemene infrastructuur zijn enorm verbeterd en de handelsverbindingen tussen Europa, Azië en het Midden-Oosten zijn sterk. Door deze unieke handelspositie heeft Turkije van oudsher veel buitenlandse investeringen aangetrokken en het wordt erkend als een land dat aanzienlijke mogelijkheden biedt voor de vestiging van bedrijven. Je kunt te maken krijgen met bureaucratische procedures, maar de mogelijkheden maken het de moeite waard. Lees verder voor meer informatie over hoe je een bedrijf kunt starten in Turkije.

EEN BEDRIJF STARTEN IN TÜRKİYE

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom Turkije wereldwijd aantrekkelijk is als winstgevende zakelijke bestemming, vooral voor nieuwe bedrijven. Het biedt een jonge en hoog opgeleide bevolking, waarvan bijna de helft jonger is dan 30 jaar. Er is ook een groot aantal internationale bedrijven die nieuwe kantoren hebben opgezet in de grote steden, met name rond Ankara en Istanbul. Hoewel de meeste buitenlandse investeerders zich richten op toerisme, bevat het Turkse Wetboek van Koophandel verschillende bedrijfsstructuren, die allemaal openstaan voor buitenlanders die een bedrijf willen starten in Turkije. Het vennootschapsrecht schrijft gelijke behandeling voor, dus internationale investeerders hebben precies dezelfde rechten als Turkse. Er zijn echter enkele gereguleerde sectoren, zoals luchtvaart en energie, waar zakendoen in Turkije voor buitenlanders iets ingewikkelder wordt.

VENNOOTSCHAP OPRICHTEN IN TÜRKİYE

Het is altijd een goed idee om te beginnen met onderzoek naar hoe je een bedrijf kunt starten in Turkije, de relevante autoriteiten te controleren en juridisch advies in te winnen voordat je begint met het oprichten van een bedrijf. De meest populaire optie voor buitenlanders is een besloten vennootschap, die gemakkelijk kan worden opgericht door slechts twee niet-Turkse onderdanen. Als je je afvraagt wat de prijs is voor het starten van een bedrijf in Turkije, dan heb je minimaal 10.000 TL nodig en moet je minstens één aandeelhouder hebben. Het proces voor de oprichting van een bedrijf is vrij eenvoudig en je kunt binnen een week beginnen met handelen. Dit maakt het perfect voor keuzes van internationale bedrijven in Turkije zoals restaurants, verhuurbedrijven, hotels, makelaars of winkels. Nieuw geïndustrialiseerde landen zoals Turkije bieden een uiterst interessante mogelijkheid en bieden een vruchtbare basis voor ideeën. Bedrijven kunnen worden gestart met minimale investeringen en hebben lage bedrijfskosten. Vandaag de dag zijn er nog veel onontgonnen markten en is er veel ruimte voor ondernemers om succesvolle bedrijfsmodellen te kopiëren. Turkije is een aantrekkelijke propositie, dus waarom niet vandaag nog beginnen?

TE KOOP BEDRIJF IN TÜRKİYE

Sommige investeerders vinden de aankoop van een bestaand bedrijf een veiligere optie met grotere voordelen. Het heeft een stabiele handelsgeschiedenis, bestaande klanten en personeel dat het bedrijf begrijpt. Bedrijven die te koop staan, zijn gemakkelijk te vinden op websites of je kunt een bedrijfsmakelaar gebruiken om je te informeren over nieuwe bedrijven die op de markt komen. Het is waarschijnlijk een grote investering, dus zorg ervoor dat je de juridische aspecten begrijpt.Als ervaren lokale accountants bieden we inzicht in het zakelijk potentieel, de concurrentieniveaus en helpen we je bij het opstarten van je bedrijf tegen redelijke kosten voor de oprichting van een bedrijf in Turkije.
  • Meer dan 20 jaar ervaring
  • Bewezen successen
  • Diepgaande kennis van lokale
  • bedrijfswetten
  • Bedrijfsoprichting in één dag