Bedrijven die volgens buitenlandse wetgeving zijn opgericht, kunnen een liaisonkantoor in Turkije openen, op voorwaarde dat zij geen commerciële activiteiten ontplooien, door toestemming te verkrijgen van het Ministerie van Industrie en Technologie van de Republiek Turkije.

Om een liaisonkantoor te openen, moet een aanvraag worden ingediend bij het Directoraat-Generaal voor Stimulering en Buitenlandse Investeringen van het Ministerie van Industrie en Technologie met de volgende documenten:

Aanvraagformulier Een verklaring waarin de reikwijdte van de activiteiten van het liaisonkantoor wordt beschreven en waarin wordt gegarandeerd dat het kantoor geen commerciële activiteiten zal ontplooien*, samen met een document waarin de ondertekeningsbevoegdheid van de vertegenwoordiger van het buitenlandse bedrijf wordt getoond. Een activiteitenverklaring voor het buitenlandse bedrijf, gewaarmerkt door het relevante Turkse consulaat of in overeenstemming met de bepalingen van het Haags Verdrag tot afschaffing van de vereiste van legalisatie voor buitenlandse openbare documenten. Een activiteitenrapport of balans en winst-en-verliesrekening opgesteld voor het buitenlandse bedrijf. Een volmacht voor de persoon (personen) die verantwoordelijk is (zijn) voor de activiteiten van het liaisonkantoor. Een volmacht als het oprichtingsproces van het liaisonkantoor door een andere persoon wordt uitgevoerd.

Als de originele documenten worden overgelegd aan het Directoraat-Generaal, worden kopieën van de documenten gewaarmerkt door het Directoraat-Generaal en worden de originelen aan de aanvrager geretourneerd.

Bij de eerste aanvraag voor liaisonkantoren worden vergunningen afgegeven voor een maximale periode van drie jaar binnen de reikwijdte van de verklaarde activiteiten.

Kantoren die hun activiteiten willen verlengen, moeten vóór het verstrijken van hun activiteitstermijn een aanvraag indienen bij het Directoraat-Generaal.

Het Directoraat-Generaal kan verlengingsverzoeken afronden door de activiteiten van het kantoor in de voorgaande jaren, de toekomstige bedrijfsplannen en doelen van het buitenlandse bedrijf in Turkije, de huidige en verwachte uitgaven en het aantal werknemers te evalueren.

Kantoren die toestemming hebben gekregen voor marktonderzoek of voor de promotie van de producten of diensten van het buitenlandse bedrijf, krijgen geen verlengingen van hun activiteitstermijnen.

Aanvragen voor oprichting en verlenging worden binnen vijftien werkdagen na de aanvraagdatum afgerond, mits de vereiste informatie/documenten volledig en correct zijn.

Verzoeken om een liaisonkantoor te openen door buitenlandse bedrijven die voornemens zijn om in financiële gebieden met speciale wetgeving, zoals geld- en kapitaalmarkten, of verzekeringen te opereren, worden geëvalueerd door instellingen of organisaties die zijn gemachtigd op grond van de relevante speciale wetgeving, zoals de Kapitaalmarktraad of de Bankregulerings- en Toezichthoudende Autoriteit.

Het Ministerie kan, wanneer dat nodig wordt geacht, verzoeken om een liaisonkantoor te openen door buitenlandse bedrijven in andere sectoren waarvoor toestemming, licenties of soortgelijke machtigingen vereist zijn, afronden door overleg te plegen met de relevante instellingen of organisaties die dergelijke toestemmingen of licenties verlenen.

Liaisonkantoren zijn verplicht een kopie van hun belastingregistratiecertificaat en het huurcontract van het kantoor binnen een maand aan het Directoraat-Generaal te overleggen.

Kantoren moeten het Directoraat-Generaal binnen een maand op de hoogte brengen van eventuele wijzigingen in het kantooradres, de kantoorbeheerder(s) of de naam van het buitenlandse bedrijf, samen met het nieuwe huurcontract dat het nieuwe adres toont, de volmacht voor de nieuw benoemde persoon, of documenten met betrekking tot de naamswijziging van het buitenlandse bedrijf.

Als een liaisonkantoor zijn activiteiten beëindigt, moet het kantoor een beëindigingscontroleverslag verkrijgen van het relevante belastingkantoor en dit indienen bij het Directoraat-Generaal voor het sluitingsproces. Behalve het saldo dat overblijft na de sluiting en liquidatie, mogen kantoren geen overdrachten aanvragen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met “info@karenaudit.com