Yayım Tarihi: 22 Ağustos 2023
Merkez adresi İstanbul’da olan bir limited şirket kurulması için belli bir sıralama ile işlemlerin yapılması gerekiyor.
Biz bu yazımızda limited şirket kuruluşu için İstanbul’da hangi kurumlara hangi sırayla başvuru yapılacağına dair özet bilgiler paylaşacağız.
Şirket kuruluşu için gereken sözleşme ve diğer belgeler hazırlandıktan sonra, MERSİS sisteminden şirket sözleşmesinin girişinin yapılması gerekmektedir. Sözleşme girişinin ardından İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü ve İstanbul Ticaret Odası’ndan (İTO) kuruluş için randevu oluşturulmalıdır.
Randevu tarihine kadar İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü ana sözleşmede bazı değişikliklerin yapılmasına dair bilgi verebilir. Bu durumda Sicil Müdürlüğü tarafından talep edilen değişiklikler ile ilgili işlemler tamamlanır.
Randevu gün ve saatinde İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde şirket belgeleri ile hazır bulunulmalıdır. Yapılan başvuru esnasında kuruluş ve yasal defterler için ödemeler yapılır. Kuruluş belgelerinin incelenmesi ve onaylanması aynı gün veya izleyen gün içinde tamamlanır.
Tescil edilen bir başka ifadeyle kuruluşuna izin verilen şirkete ait belgeler ile noterden imza sirküleri ve resmi kurumlardaki iş takibi için vekaletname çıkartılır.
Şirketin adresinin bağlı olduğu vergi dairesine başvuru yapılır ve şirketin vergi dairesi kaydı tamamlanır. Vergi dairesinden yoklama memuru iş yerinin adresine fiziki olarak ziyarette bulunur ve iş yerinde fiziki tespit yapar.
Şirkettin ücretli çalışanı olacaksa Sosyal Sigortalar Kurumuna kayıt yapılır. SGK sistemi üzerinden çalışan kişinin giriş işlemleri tamamlanır.
Türkiye İş Kurumuna kayıt işlemleri gerçekleşir.
Şirketin yasal belge ve işlemlerinin elektronik ortamda tutulan Deftere kaydedilebilmesi için ve elektronik ortamda e-Fatura düzenlenebilmesi için gerekli kurumlara kayıt ve aktivasyon işlemleri yapılır. Onay sonrası şirkete özel e-Fatura tasarımları yapılır ve artık şirket elektronik ortamda satış faturası düzenleyecek hale gelmiş olur.
İsteğe bağlı olarak şirket için marka ve logo tescili için başvuru yapılır. Bu işlemin başvurusu yaklaşık 1 hafta ve onay alınması yaklaşık 6 ay kadar sürer.
Şirket ihracat yapacaksa, faaliyet alanına göre ihracatçılar birliğine kayıt edilir. Bu işlem yaklaşık 1 hafta içinde tamamlanabilmektedir.
Şirketin bağlı olduğu belediyeye çalışma ruhsatı başvurusunda bulunulur. Sanal ofis kullanımı gibi bazı özellikli durumlarda buna gerek yoktur.
Yukarıda belirtilen kayıt işlemleri tamamlanması (veya bazılarında sürecin devam etmesi) ile birlikte şirket faaliyete geçebilir. Türkiye’deki tüm işlemler büyük çoğunlukla yasal yetki belgesi almış serbest muhasebeci mali müşavir hizmeti veren kişi ve kurumlar tarafından yürütülmekte ve sonuçlandırılmaktadır.
Banu ATEŞ
Muhasebe Uzmanı
Karen Denetim & Danışmanlık
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.