Yayım Tarihi: 10 Ağustos 2023


Türkiye’deki gayrimenkuller, sahiplerinin Türk Vatandaşı veya yabancı ülke vatandaşı olması farketmeksizin bazı kriterlere göre yıllık olarak emlak vergisine tabidir.

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi ödenir.

Emlak vergisi açısından gayrimenkullerin tanımı şu şekildedir.

Bina: Yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsidir. Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina sayılmaz.
Arazi: Sınırları yeterli vasıtalarla belirlenmiş, yatay ve düşey sınırları bulunan yeryüzü parçasıdır.
Arsa: Belediye sınırları içinde Belediyece parsellenmiş arazi arsa sayılır.

Emlak vergisi oranları gayrimenkulün türü ve bulunduğu şehire göre aşağıda belirtilmiştir. 

Konut

İşyeri Arsa

Arazi

Büyükşehir belediyesi dışındaki yerlerde

Binde 1

Binde 2

Binde 3

Binde 1

Büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlarda Binde 2 Binde 4 Binde 6

Binde 2

Emlak vergisi beyannamesi gayrimenkulün bağlı bulunduğu yerin belediyesine verilir.

Gayrimenkul alındığında tapu ve yabancı ülke vatandaşı sahibinin pasaport örneği ile belediyeye gidilmeli ve gayrimenkulün kaydı yapılmalıdır. Belediyedeki emlak vergisi her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitle ödenir. İlk beyanname verilmesinin ardından diğer yıllar için ayrıca emlak vergisi beyannamesi verilmesine gerek yoktur. İzleyen yılların emlak vergisi belediyeler tarafından otomatik olarak sisteme yansıtılır.

Emlak vergisi, ödemeleri belediyelerinin web siteleri üzerinden kredi kartı ile, banka havalesi ile ve belediye veznesine bizzat giderek ödenebilir.

Emlak vergisi gayrimenkulün bulunduğu il, ilçe, cadde ve sokak değerine göre değişmektedir.

Yabancı uyruklu kişiler ile Türk vatandaşları emlak vergisi yönünden aynı oranlara tabidir.

Gayrimenkulün ilk alındığında bazı kriterlere göre emlak vergisi yönünden bazı indirim ve istisnalar vardır. Bunların dikkate alınarak belediyeler başvuru yapılması ve emlak vergisi beyannamelerinin buna göre düzenlenmesi halinde bu indirim ve istisnalardan yararlanılır. Başvuru sırasında talep edilmezse bu imkanlardan yararlanılması bazı durumlarda mümkün olmamakta, bazı durumlarda ise sadece kalan süreler için yararlanmak mümkün olabilmektedir.

Yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan binalar ile elçilerin ikametine mahsus binalar ve bunların müştemilatı (Karşılıklı olmak şartiyle) ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait binalar emlak vergisinden muaftır.

Emlak vergisine ilişkin hesaplama ve işlemler yabancı uyruklu kişi tarafından bizzat yapılabileceği gibi vekaletname ile de yaptırılabilir.

Yabancı ülke vatandaşı sahibi olduğu gayrimenkulde ikamet etmiyor ve buradan konut kira geliri elde ediyorsa bu durumda elde edilen kira geliri yönünden yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekir. Gelir vergisi beyannamesi de gayrimenkulün sahibinin ikamet ettiği yerin vergi dairesine verilir. Kişi Türkiye’de ikamet etmiyorsa gayrimenkulün adresinin bağlı olduğu vergi dairesine verilir. Gelir vergisi beyannamesinin verilmemesi halinde yüksek cezalar, gecikme zamları ödenmekte ve ayrıca bazı vergi istisnalarından yararlanma hakkı da kaybedilmektedir.

Cezalı durumlar ile karşı karşıya kalmamak için Türkiye’de gayrimenkul alınması ile birlikte oluşan vergisel sorumluluklar konunun uzmanlarından etraflıca öğrenilmeli ve bu doğrultuda düzenli olarak bu sorumluluklar yerine getirilmelidir.

Ali KARAKUŞ

 


Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.