26.11.2021

Yapılan değişiklikler kapsamında 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren “Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler e faturaya geçmek zorunda. 

1- Sadece Sosyal Güvenlik Kurumu ile Sözleşme imzalayanlar mı giriyor kapsama?

2- SGK ile Sözleşmesi Olmayıp Medikal ürünler satışı yapan firmalara masaj koltuğu, muayene divanı ve etajer satan firma kapsama giriyor mu?

526 Seri Nolu VUK Gn.Tb. ilgili bölümü 

MADDE 1 – 19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’nin “IV.1.4. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” başlıklı bölümünün (a) fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. “6. Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları İLE medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.).” 

Yukarıdaki hükme göre; SADECE SGK ile anlaşma yapanlar DEĞİL sayılan tüm mükellefler için geçerlidir.

Sorunuzdaki eşyalar MEDİKAL ürün ise kapsamdadır.

Diş laboratuvarlarının faaliyetleri (protez diş, metal kuron, vb. İmalatı) yapmaktadır. Sosyal güvenlik kurumu ile anlaşması yoktur. Diş doktorlarından sipariş alıp diş protezi imalatı yapmaktadır. Sağlık hizmeti sayılıp temmuz ayında e-faturaya geçme gibi zorunluluğu var mıdır?

Mükellefiniz VUK 526 kapsamında; Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.).” yukarıdaki kriterleri taşımıyorsa e- fatura uygulamasına isteğe bağlı olarak geçiş sağlayabilecektir.

Sosyal güvenlik ile sözleşmesi olmayan kendi muayenesinde hem gerçek kişi hemde tüzel kişilik olarak faaliyet gösteren doktor ve diş hekimi mükelleflerimiz bulunmaktadır. Bu firmalar 01 Temmuz 2021 tarihi itibariyle e-fatura ya geçiş yapmaları gerekir mi?

VUK 526 kapsamında ana kriter Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşma olmasıdır.


Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karenaudit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki Yazılar