T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.13-2091

23/11/2011

Konu

:

Transit taşımacılık yapan geminin teslimiyle birlikte içindeki yakıtın tesliminin KDV’ye tabi olup olmadığı

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; KDV Kanununun 13/a maddesine göre teslimi KDV den istisna olan geminin içindeki transit yakıt tesliminin KDV ye tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir..

            KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu hükme bağlanmış, aynı Kanunun 11/1-a maddesi ile ihracat teslimleri ; 13/b maddesi ile de deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler KDV den istisna edilmiştir.

Öte yandan, aynı Kanunun 16/1-c maddesinde, Gümrük Kanunundaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandığı malların tesliminin KDV den istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Konu ile ilgili açıklamaların yer aldığı 15 Seri No.lu KDVGenel Tebliği’nin “B. Liman ve Hava Meydanlarında Yapılan Hizmetler ve Teslimler” başlıklı bölümünde;

“2. Uluslararası deniz ve hava taşımacılığına ilişkin olarak araçlara yapılan akaryakıt, su, kumanya, teknik ve diğer malzeme şeklindeki teslimler aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde vergiye tabi olmayacaktır.

a. Kabotaj hakkının düzenlendiği 20 Nisan 1926 tarih ve 815 sayılı Kanunun 1.’inci maddesi gereğince, yabancı bayraklı gemilerin Türkiye içinde taşıma yapma hakkı bulunmamaktadır. Bu nedenle yabancı bayraklı gemilere yapılan söz konusu teslimler “yurt dışındaki bir müşteriye” yapılan teslim niteliğinde olduğu ve gümrük hattı dışında bulunan araca yapıldığından Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11 ve 12/1-a maddeleri gereğince ihracat istisnası kapsamına girmektedir.

b. Uluslararası deniz taşımacılığı yapan yerli gemiler ise “yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubesi” niteliği taşıdığından bu gemilere yapılan söz konusu teslimler de aynı Kanunun 11, 12/1-a ve 12/2 maddeleri gereğince ihracat istisnası kapsamına girmektedir.” denilmektedir.

Buna göre, KDV Kanununun 13/b  maddesinde yer alan istisna hükmü, yalnızca deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında seyrüsefere ilişkin olarak verilen hizmetlere yönelik bir düzenleme olup mal teslimlerini kapsamamaktadır. Dolayısıyla, transit rejimi çerçevesinde gemilere “ihrakiye” tesliminin Kanunun 13/b maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Ayrıca, dış sefere çıkan gemi, bot ve diğer deniz taşıtları ile hava gemilerine teslim edilen yakıt ve yağlar ile kumanyaların serbest dolaşımda olup olmaması gümrük mevzuatına aykırılık teşkil etmemekle birlikte KDV Kanununun 11 ve 12 nci maddelerinde ihracat istisnası ile ilgili özel hükümler yer aldığından, 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde açıklanan işlemlerin ihracat sayılabilmesi için teslim konusu malların serbest dolaşımda bulunması gerekmektedir. Dolayısıyla, serbest dolaşıma girmemiş akaryakatın tesliminin ihracat istisnası kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Ancak, firmanızca KDV Kanununun 13/a maddesindeki istisna kapsamında KDV ödenmeksizin satın alınan gemilerde bulunan millileşmemiş transit yakıtın teslimi, KDV Kanununun 16/1-c maddesi uyarınca KDV den istisna bulunmakta olup, söz konusu akaryakıt bedelleri üzerinden KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

 


Kaynak: GİB Özelge
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.