01.06.2020

Kültürel İstihdam, 2019

Ülkemizde 2019 yılında kültürel istihdam bir önceki yıla göre %2,6 azalarak 631 bin kişi oldu. Erkekler 2019 yılında kültürel istihdamın %53,2’sini, kadınlar ise %46,6’sını oluşturdu.

Kültürel istihdamda olanlar, 15+ yaş, 2014-2019

Kültürel istihdamda olanların %61,0’ı 30-54 yaş grubunda yer aldı

Yaş gruplarına göre bakıldığında, kültürel istihdamda olanların %61,0’ı 30-54 yaş grubunda, %29,2’si 15-29 yaş grubunda, %9,7’si ise 55 ve daha yukarı yaş grubunda yer aldı.

Kültürel istihdamda olanların yaş gruplarına göre dağılımı (%), 2019

Kültürel istihdamda olanların %41,5’ini lise altı eğitimliler oluşturdu

Kültürel istihdamda olanların %41,5’ini lise altı eğitimliler, %36,1’ini yükseköğretim, %22,2’sini ise lise ve dengi meslek okulu mezunu olanlar oluşturdu. Bir önceki yıla göre kültürel istihdamda olan; lise altı eğitimlilerin sayısı %11,2 azalarak 262 bin kişi, lise ve dengi meslek okulu mezunlarının sayısı %3,4 azalarak 140 bin kişi ve yükseköğretim mezunlarının sayısı %9,6 artarak 228 bin kişi oldu.

Kültürel istihdamda olanların eğitim durumları, 15+ yaş, 2014-2019

Kültürel istihdamın %59,9’u ücretli, maaşlı veya yevmiyeli olarak çalıştı

Kültürel istihdamda olanların, %59,9’u ücretli, maaşlı veya yevmiyeli çalışırken, %40,1’i işveren, kendi hesabına veya ücretsiz aile işçisi olarak çalıştı. Kültürel istihdamda olanların %75,4’ü tam zamanlı çalışırken, %24,4’ü yarı zamanlı çalıştı. Kültürel istihdamda yer alan kişilerin haftalık ortalama normal çalışma süresi 38,8 saat oldu.

El sanatları çalışanlarının payı %39,6 oldu

Kültürel istihdamın %87,6’sını kültürel meslek alanlarında, %12,4’ünü ise kültürel olmayan meslek alanlarında çalışanlar oluşturdu. Kültürel mesleki alanlarına bakıldığında kültürel istihdamda olanların %39,6’sı el sanatları çalışanları, %18,1’i mimar, planlamacı ve tasarımcılar olarak, %9,2’si ise yaratıcı sanatçılar ve sahne sanatçıları olarak çalıştı.

Kültürel istihdamın mesleki alanlara göre dağılımı, (%), 15+ yaş, 2019

Mimarlık ve uzmanlaşmış tasarım faaliyetlerinin payı %11,6 oldu

Kültürel istihdamın %33,4’ünü kültürel faaliyet alanlarında, %66,6’sını ise kültürel olmayan faaliyet alanlarında çalışanlar oluşturdu. Kültürel faaliyet alanlarına göre; mimarlık ve uzmanlaşmış tasarım faaliyetlerinde çalışanların toplam kültürel istihdam içindeki payı %11,6, yaratıcı sanatlar, gösteri sanatları ve eğlence faaliyetlerinde çalışanların payı %6,3, programcılık, yayıncılık ve haber ajanslarının faaliyetlerinde çalışanların payı ise  %4,0 oldu.

Kültürel istihdamın faaliyet alanlarına göre dağılımı, (%), 15+ yaş, 2019

Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi Haziran 2021’dir. 
                                                                                                                                                                                   
AÇIKLAMALAR

Kültürel istihdam göstergeleri, “Avrupa Birliği Kültür İstatistikleri” nihai raporuna göre önerilen metodoloji çerçevesinde Eurostat’ın norm ve standartları dikkate alınarak ve Hanehalkı İşgücü Araştırması verileri kullanılarak 2014 yılından itibaren üretilmeye başlanmıştır. Bu haber bülteninde, kültürel faaliyetler ve mesleklerle uğraşan nüfusu ölçmek, toplam işgücüne katkısını belirlemek, kültürel faaliyetler ve mesleklerle uğraşan nüfusun çalışma, ekonomik ve sosyal koşulları hakkında bilgi vermek amaçlanmaktadır.

“Avrupa Birliği Kültür İstatistikleri” nihai raporu, kültürel istihdamı meslek sınıflaması ISCO- 08 ve ekonomik faaliyet sınıflandırması NACE Rev.2 ye göre tanımlamaktadır. Bu çerçevede, kültürel faaliyet alanında kültürel ya da kültürel olmayan bir meslekte çalışanlar ile, kültürel olmayan bir faaliyet alanında kültürel meslekte çalışan tüm kişiler kültürel istihdamda kabul edilmektedir.


Kaynak: TÜİK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.